Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Hoe het negatieve stemmetje in je hoofd de baas worden?

Negatieve gedachten
Faalangst en negatieve gedachten kunnen je werkgeluk serieus in de weg staan. Hoe ga je ermee om en hoe zorg je voor een positieve mindset?

Positieve vs negatieve stress

Een strakke werkplanning met pittige deadlines, een complex project voor een veeleisende klant of gewoon een hoge algemene werkdruk… Niet iedereen kan er even goed mee om. Stress kan je in sommige gevallen zelfs verlammen en doen blokkeren waardoor je prestaties eronder lijden.

Nochtans is positieve stress best wel oké: het zorgt ervoor dat je opmerkzaam bent en dat je de zaken aanpakt. Wie bang is om niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen, kan negatieve stress en faalangst ontwikkelen. Ook een werkomgeving die zich vooral richt op jouw omzet en minder op jouw inzet kan zorgen voor de nodige twijfel, spanning en onzekere gedachten.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Handige tips

Wanneer het negatieve stemmetje in je hoofd overheerst, is het tijd om actie te ondernemen! Deze tips helpen je hierbij.

1. Bereid je goed voor

Een goede werkvoorbereiding is het halve werk. Wie al op voorhand bang is om fouten te maken, stelt vaak alles tot op het laatste moment uit waardoor er meer kans is… om fouten te maken. Gevolg: de angst om te falen wordt bevestigd en zorgt voor onnodige bijkomende stress en negatieve gedachten. Bereid je goed voor, zo begin je met een geruster gevoel aan je opdracht en heb je meer kans op een positief eindresultaat.

2. Focus op je successen

Waarom alleen maar focussen op het negatieve? Wees eerlijk met jezelf en focus ook op successen die je in het verleden behaald hebt. Wedden dat je al heel wat verwezenlijkt hebt?

3. Ga voor de uitdaging

Een uitdagende opdracht kan je heel wat spreekwoordelijk bloed, zweet en tranen kosten maar ook gelukkig maken. Verander je mindset, visualiseer je vorige successen en vergelijk ze met de nieuwe uitdagende opdracht. Wedden dat je je geen onnodige zorgen hoeft te maken en dat je ook deze taak tot een goed einde zult brengen?

4. Beter en beter

Oefening baart kunst en zo is het ook op de werkvloer. Wees niet bang om fouten te maken: de kunst is om uit je fouten te leren en zo nog beter te worden.

Ontdek... 5 redenen waarom je fouten moét maken

5. Relativeer

Probeer je in te beelden wat het worstcasescenario kan zijn en bekijk je project of opdracht met een overzichtelijke helikopterview. De kans is relatief groot dat het doemscenario al bij al nog wel meevalt.

6. Laat het los

Om je innerlijke zelf tot rust te brengen, kun je mediteren of rustgevende ademhalingstechnieken aanleren. Door je even los te koppelen van de realiteit kun je vaak ook onnodige angstige en negatieve gedachten loslaten.

Drukke werkweek? Meditatie helpt

7. Ontspan je

Sporten is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je geest. Door actief te bewegen raak je niet alleen je adrenaline en spanning kwijt, het zorgt ook voor verfrissende inzichten en een heldere geest. Een ideale gemoedstoestand om aan je werk te beginnen.

8. Wees vriendelijk voor jezelf

Geloof in jezelf en vertrouw erop dat je, net als bij vorige opdrachten, je uiterste best zult doen om zo goed mogelijk te presteren. Wees mild voor jezelf mocht het eindresultaat niet perfect zijn: iedereen maakt fouten, ook jij.

Heb je het toch moeilijk om je faalangst te overwinnen? Zoek dan professionele hulp: een psycholoog, assertiviteitscoach of loopbaanbegeleider hebben de nodige expertise in huis om jou hierin te begeleiden en te helpen.

Extra: 5 tips om af te rekenen met faalangst

(fd/mr)

23 april 2021
Anderen bekeken ook