Het effect van onbetaald verlof op je loon en sociale zekerheidsrechten?
“Ik mag van mijn werkgever bijkomend onbetaald verlof nemen tijdens de zomermaanden. Heeft dit een invloed op mijn loon en sociale zekerheidsrechten?”
De RSZ bijdragen verschillen naar gelang je in de privé- of publieke sector werkt. We moeten hierbij ook een onderscheid maken tussen de werknemersbijdrage en de werkgeversbijdrage. Voor arbeiders en kunstenaars is er nog een aparte regeling voor de rsz bijdragen.
Voor de rsz bijdragen moeten we een onderscheid maken tussen de werknemersbijdrage en de werkgeversbijdrage. Voor werknemers in de privésector is de RSZ bijdrage 13,07% van het brutoloon. Er bestaan ook bijdrageverminderingen, ook wel werkbonus genoemd, voor lage lonen. Door deze verminderingen houden werknemers met lage lonen op het einde van de maand netto meer over (zonder dat het brutoloon verhoogd is).
De werkgeverbijdrage ligt hoger, op ongeveer 32% van het brutoloon. Ook sommige werkgevers komen in aanmerking voor een bijdragevermindering. Het doel van een bijdragevermindering voor werkgevers is om zo de loonkosten te verminderen.
In de openbare sector liggen de RSZ bijdragen vaak veel lager. Dit komt omdat sommige sociale voordelen in die publieke sector niet door de sociale zekerheid gedragen worden, maar de werkgever zelf toch beslist om die aan zijn of haar personeelsleden toe kennen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. kinderbijslag en uitbetaling van het loon bij ziekte of ongeval.
De socialezekerheidsbijdragen voor arbeiders en kunstenaars wordt berekend op hun brutoloon + 8%. Dat komt omdat arbeiders en kunstenaars hun enkel vakantiegeld van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie ontvangen en dus niet van de werkgever. Dat betekent dat zij dus ook geen sociale bijdragen betalen op hun enkel vakantiegeld, hetgeen bedienden wel doen. Om dit verschil te compenseren wordt de berekeningsbasis van de RSZ bijdragen voor arbeiders en kunstenaars dus met 8% verhoogd.
De loonberekening kan schematisch als volgt worden voorgesteld:
Bereken: Hoeveel blijft er netto van jouw brutoloon over?
Een arbeider die bij zijn ouders woont
Hij verdient volgens zijn CAO 8,68 euro per uur. Hij werkt per dag 7,5 uur en dit 22 dagen.
De RSZ bijdrage wordt voor arbeiders berekend op het brutoloon + 8%, of dus op 108% brutoloon. Toegepast op dit voorbeeld:
Een gehuwde bediende met twee kinderen
Verdient volgens de CAO 3.000 euro bruto.
(pm)
30 juli 2020“Ik mag van mijn werkgever bijkomend onbetaald verlof nemen tijdens de zomermaanden. Heeft dit een invloed op mijn loon en sociale zekerheidsrechten?”
Een slimme aanvullende pensioenopbouw kan je meer opbrengen dan pure cash. Praat met je (toekomstige) werkgever dus zeker over jouw pensioenplan!
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...
Een basisinkomen voor iedereen? In Finland zijn ze alvast niet overtuigd. Want een eerste experiment toont aan dat het niemand aan werk helpt.
De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt.
Als zelfstandige in bijberoep moet je met heel wat rekening houden. Eline De Meyer, adviseur bij Securex, vertelt wat dit statuut precies inhoudt ...
Heel weinig of zelfs geen belastingen betalen? Het kan! Heel wat bedrijven gaan naar het buitenland om zoveel mogelijk van hun winst in eigen zak te steken.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!