Welke sectoren gaan de komende maanden aanwerven?
Belgische werkgevers zijn gematigd optimistisch over hun aanwervingen. Welke sectoren hebben de beste vooruitzichten?
Gemiddeld verdient de werkende Belg zowat 3.783 euro bruto per maand. Maar het gemiddelde loon in de sector van chemie en farmaceutica ligt op 4.693 euro. Deze sector betaalt gemiddeld het best, gevolgd door energie & milieu, bank & verzekeringen, elektronica & technologische industrie en de overheid.
De lijst met best betalende sectoren in het Salariskompas van Jobat is overigens al jaren dezelfde. Wat dit jaar wel opvalt, is dat haast alle sectoren er qua loon op vooruit gingen.
Lees ook: 7 cruciale vragen over jouw loon
Bij de hekkensluiters vinden we traditioneel de horeca (gemiddeld 2.852 euro bruto per maand), naast de sector toerisme, sport & recreatie (3.067 euro bruto). Beide zijn sectoren die het vorig jaar door corona vaak ook al niet makkelijk hadden. Eveneens onderaan bengelen media, marketing & communicatie en klein- en groothandel.
Extra: Welke factoren bepalen je loon? (e-gids)
Ook bij de functiecategorieën zien we hetzelfde patroon als de voorgaande jaren: management blijft er met kop en schouders bovenuit steken (met ruim 6.000 euro bruto gemiddeld), gevolgd door ingenieurs en research en development (allebei iets meer dan 4.300 euro bruto gemiddeld).
Horeca blijft ook hier de hekkensluiter. Medische & paramedische functies zijn dan weer bij de grootste stijgers qua brutoloon, en dat in een jaar gekenmerkt door een gezondheidscrisis.
Check het Jobat Salariskompas en vergelijk je loon met dat van anderen!
(William Visterin)
12 mei 2021Belgische werkgevers zijn gematigd optimistisch over hun aanwervingen. Welke sectoren hebben de beste vooruitzichten?
Heeft de pandemie je aan het denken gezet over je carrière? Als je een andere weg wil in slaan, kan dat beangstigend zijn. Maar je staat er niet alleen voor.
Hoeveel bedraagt de gemiddelde loonverwachting bij de start van de eerste job voor (advanced) masters? Een overzicht...
Geld verdienen is één ding, maar ben je ook tevreden over je loon? En waarschijnlijk nog belangrijker: met je professionele leven in het algemeen?
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
De coronacrisis zorgt ervoor dat het aantal jobstudenten en flexi-jobbers laag blijft. Al blijkt met name de retailsector een welkom toevluchtsoord.
Vier op de tien Belgische bedrijven gaven vorig jaar minder loonopslag en promoties dan voor de coronacrisis.
Wat doet een Project Manager Engineering precies? Wat zijn de meest kritische vaardigheden? En wat is de het gemiddeld salaris?
Zowel voor internationale wedstrijden als voor de Belgische competitie worden voetbalscheidsrechters steeds beter betaald...