Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

In de bouwsector kan je als student meer verdienen

In welke sector verdien je het meest?

Vrouwelijke ingenieur met laptop
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Zo verdien je in chemie en farma maandelijks gemiddeld bijna 1.800 euro bruto meer dan in de horeca. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.

Gemiddeld verdient de werkende Belg zowat 3.783 euro bruto per maand. Maar het gemiddelde loon in de sector van chemie en farmaceutica ligt op 4.693 euro. Deze sector betaalt gemiddeld het best, gevolgd door energie & milieu, bank & verzekeringen, elektronica & technologische industrie en de overheid.

De lijst met best betalende sectoren in het Salariskompas van Jobat is overigens al jaren dezelfde. Wat dit jaar wel opvalt, is dat haast alle sectoren er qua loon op vooruit gingen.

Lees ook: 7 cruciale vragen over jouw loon

Bij de hekkensluiters vinden we traditioneel de horeca (gemiddeld 2.852 euro bruto per maand), naast de sector toerisme, sport & recreatie (3.067 euro bruto). Beide zijn sectoren die het vorig jaar door corona vaak ook al niet makkelijk hadden. Eveneens onderaan bengelen media, marketing & communicatie en klein- en groothandel.

Extra: Welke factoren bepalen je loon? (e-gids)

Managers boven

Ook bij de functiecategorieën zien we hetzelfde patroon als de voorgaande jaren: management blijft er met kop en schouders bovenuit steken (met ruim 6.000 euro bruto gemiddeld), gevolgd door ingenieurs en research en development (allebei iets meer dan 4.300 euro bruto gemiddeld).

Horeca blijft ook hier de hekkensluiter. Medische & paramedische functies zijn dan weer bij de grootste stijgers qua brutoloon, en dat in een jaar gekenmerkt door een gezondheidscrisis.

Check het Jobat Salariskompas en vergelijk je loon met dat van anderen!

(William Visterin)

12 mei 2021
Anderen bekeken ook