Welk cijfer op tien geef jij aan je loon?
Belgische werknemers scoren hun loon gemiddeld 6,6 op 10. Toch vindt meer dan de helft hun loon niet in verhouding tot hun taken en verantwoordelijkheden...
Iedereen ontvangt elke maand zijn loonbrief. Maar begrijp je ook alles wat er op je loonfiche staat? Wil je graag je loonbrief eens helemaal verklaard zien? Hoeveel blijft er netto van jouw brutoloon over? Wil jij je loonbrief liever elektronisch ontvangen? Alles wat je over je loonbrief moet weten, vind je in dit handige dossier.
Download zeker ook onze complete e-gids: 'Alles wat je moet weten over je loonpakket' (pdf).
Belgische werknemers scoren hun loon gemiddeld 6,6 op 10. Toch vindt meer dan de helft hun loon niet in verhouding tot hun taken en verantwoordelijkheden...
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Wanneer je als werknemer voor een kortere of langere tijd ziek bent, heb je een aantal rechten en plichten...
Dankzij de verlaging van de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid zullen sommige werknemers netto méér overhouden dan voorheen. Ben jij bij de gelukkigen?
Op je loonbrief zie je soms een bijkomende inhouding op je nettoloon die bijzondere bijdrage sociale zekerheid genoemd wordt. Jobat legt je uit wat die bijzondere bijdrage sociale zekerheid inhoudt.
Door de werkbonus houden bepaalde werknemers netto meer over van hun brutoloon. Wie komt in aanmerking en hoe wordt het berekend?
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Brutoloon, belastbaar loon, nettoloon, RSZ en bedrijfsvoorheffing. Wie voor het eerst z'n loonbrief onder ogen krijgt, fronst vaak de wenkbrauwen...
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
De start van een nieuw jaar betekent een pak nieuwe maatregelen qua werk en loon. Wat verandert er in 2022 voor je portemonnee en je loonbriefje?
Coronacrisis of niet: in 2021 kregen heel wat bedienden uit de privésector een financiële bonus van hun werkgever. Ben jij ook bij de gelukkigen?
Bedienden hebben in principe tijdens de volledige eerste 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid verder recht op loon, betaald door de werkgever.
Als je ziek bent en niet kan gaan werken, krijg je toch (een deel van) je loon of een uitkering. Tenzij in volgende 3 situaties ...
Steeds meer werkgevers laten hun werknemers met een variabel loon kiezen tussen een klassieke bonus of aandelenopties. Wat is de meest interessante optie?
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.
Wie regelmatig thuiswerkt in plaats van op kantoor, mag van zijn werkgever een (belastingvrije) onkostenvergoeding van 165 euro per maand krijgen.
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.
Belgische werknemers geven hun loon een score van 6,7 op 10. Al blijkt een grote groep van de werkende Belgen tevreden tot zeer tevreden over hun loon.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?