Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?
Thuiswerk kan best aangenaam zijn. Al is het maar omdat je woon-werkafstand (en file) zich beperkt van je keuken tot je werkplek. Werk je regelmatig thuis, dan kun je in aanmerking komen voor een belastingvrije thuiswerkvergoeding, en dat maandelijkse bedrag is bovendien recentelijk verhoogd.

Voor wie is deze vergoeding?
Voor alle medewerkers die regelmatig van thuis uit werken. Het gaat dan om minstens één werkdag per week, te beoordelen op maandbasis. Dat is de maatstaf. Want er is geen onderscheid tussen verschillende functies en categorieën van werknemers. Wel moet de regeling rond structureel of regelmatig telewerk schriftelijk worden vastgelegd.
Ook belangrijk: wie thuis aan telewerk doet, kan zijn of haar baas niet verplichten om een thuiswerkvergoeding te betalen. Of je die wel of niet ontvangt, hangt dus enerzijds af van je situatie en anderzijds van de beslissing (en goodwill) van de werkgever.
Lees ook: Thuiswerk heeft veel voordelen, maar één springt eruit
Hoeveel bedraagt de vergoeding?
Sinds 1 maart 2025 kun je als thuiswerker een maximumforfait van 157,83 euro per maand krijgen. Deze bureauvergoeding (vrij van belasting en RSZ-bijdragen) is bedoeld om kosten zoals verwarming, elektriciteit, klein kantoormateriaal, het gebruik en onderhoud van een thuisbureau te dekken.
Je werkgever kan je bovenop de bureauvergoeding ook een bijkomende kostenvergoeding tot 20 euro per maand betalen als thuiswerkvergoeding voor het gebruik van een privé-internetaansluiting en -abonnement.
CHECK: Mogelijkheid thuiswerken geeft doorslag keuze werkgever
Je werkgever kan je maximaal 20 euro betalen voor een privécomputer. OF maximaal 10 euro per maand voor het professioneel gebruik van een eigen tweede computerbeeldscherm of printer/scanner zonder privécomputer (= 5 euro per apparaat, maximaal 3 jaar).
Je werkgever kan overigens ook beslissen om kantoormeubilair terug te betalen zoals een bureaustoel of informaticamateriaal (toetsenbord, hoofdtelefoon, …). Ook deze maatregel is vrij van RSZ en belastingen. De terugbetaling bij deze vorm van thuiswerkvergoeding, zo benadrukken ze bij HR-bedrijf Liantis, moet wel gebaseerd zijn op de werkelijke kosten.
Extra: Gemiddeld twee tot drie dagen telewerk
Krijg je ook zo’n vergoeding van 157,83 euro?
Waarschijnlijk niet, want het gaat om maximale bedragen. Uit onderzoek van Acerta van een tweetal jaar geleden bleek dat de gemiddelde uitgekeerde thuiswerkvergoeding in werkelijkheid op 442 euro per jaar, of omgerekend iets minder dan 37 euro per maand, lag. Dat is dus een stuk lager dan die 157,83 euro per maand.
Bovendien krijgt nog lang niet elke thuiswerker zo’n vergoeding. Uit het onderzoek van Acerta bleek dat 12% van de bedienden in ons land toen zo’n thuiswerkvergoeding op zijn of haar rekening zag gestort worden. Al werkten vorig jaar, volgens het Belgische statistiekbureau Statbel, 33% van alle loontrekkenden soms of regelmatig van thuis uit. Die krijgen dus lang niet allemaal zo’n thuiswerkvergoeding.
Interesse in een job met de mogelijkheid tot thuiswerk? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

(William Visterin)