Computer en internet
Vorige

1 van 64

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Kan mijn werkgever mijn computer en internetabonnement betalen?

internet abonnement thuis
Een computer en een internetverbinding zijn deze dagen bijna even onmisbaar in een gezin als een wasmachine of een ijskast. Het bedrijf waar je werkt, kan er bovendien aan meebetalen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je werkgever voor je computer en internetabonnement te laten betalen.

1. Via een pc-privéplan

De wetgever heeft zelfs een speciale regeling uitgewerkt voor werkgevers die hun personeel financieel willen steunen bij de aankoop van een privécomputer. Die kreeg de naam ‘pc-privéplan’ mee. Er zijn wel strikte voorwaarden verbonden aan dit pc-privéplan.

Zo is de tussenkomst van de werkgever in een privé-pc en/of randapparatuur en internetverbinding vrijgesteld van belasting voor maximum 1.030 euro (aanslagjaar 2024).  

Dit voordeel krijg je echter enkel wanneer je jaarinkomen onder de grens van 40.440 euro ligt (aanslagjaar 2024). Je werkgever mag bovendien op geen enkel moment zelf eigenaar zijn van het informaticamateriaal.

Lees ook: Wie krijgt welke extralegale voordelen?

2. In natura

Je werkgever kan je ook volledig gratis een pc, laptop en/of internetaansluiting geven, wat dan als voordeel in natura wordt gezien. Indien je die pc en/of internetverbinding ook privé mag gebruiken, dan is dat een voordeel waarop sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn. Daarvoor gelden specifieke forfaitaire bedragen.

Op jaarbasis moet je 72 euro voor de pc, en 60 euro voor het internetabonnement betalen aan de fiscus en de sociale zekerheid. Voor een gratis internetverbinding komt dit dus neer op één maal 5 euro per maand (sinds 2018), wat verrekend wordt op je loonfiche. Voor een pc of laptop betaal je een maandelijks forfait van 6 euro per toestel (sinds 2018). Krijg je gratis een tablet ter beschikking van je werkgever? Dan betaal je maandelijks 3 euro, of 36 euro jaarlijks. 

Als je meer dan één pc of laptop krijgt, dan geldt er een voordeel alle aard voor elk toestel. Het voordeel voor internet wordt echter maar één keer toegepast, ook wanneer het om meerdere verbindingen gaat. In dat geval worden de bedragen samengeteld.

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij

(dvh/lm) - Bronnen: Sbb.be/sd.be / Securex.eu

31 december 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook