Stress
Vorige

1 van 506

Volgende
Volgend artikel:

1 op 5 werknemers is burn-out nabij

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

kijken naar scherm
Zit jij tijdens je werk gekluisterd aan je scherm? Je bent niet alleen: uit een onderzoek van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt namelijk dat heel wat werknemers beroepshalve best wel wat uurtjes slijten achter een digitaal scherm.

Het onderzoek: de cijfers

Digitaal is het nieuwe normaal en dat merk je ook op de werkvloer. Voor steeds meer werknemers maakt het digitale scherm van hun laptop, pc, tablet of smartphone een belangrijk deel uit van hun dagelijkse job.

Concreet: 1 op de 4 werknemers (25,8%) werkt bijna de volledige dag achter een scherm terwijl 24,4% beroepshalve dan weer helemaal niet in aanraking komt met computers. Iets meer vrouwen dan mannen komen er dagelijks mee in aanraking en ook het opleidingsniveau heeft invloed op het aantal schermuren: wie hoger opgeleid is, werkt het vaakst met digitale schermen.

Lees ook: Schermwerkers zijn slechts 2,8 uur productief

Opvallend: de percentages liggen een pak lager bij de 15 tot 24-jarigen - de zogenaamde Generatie Z - die nochtans zijn opgegroeid met internet en digitale tools.

Statbel schermtijd 2022

Het onderzoek: de grafieken

Zoals te verwachten valt, zijn het vooral administratieve medewerkers en managers die heel wat schermuren tellen tijdens de werkdag. Bij ambachtslieden en machineoperatoren ligt het aantal dan weer een pak lager.

Statbel schermtijd per activiteit 2022

De sectoren waarbij het meest met computers (en dus ook met de bijbehorende digitale schermen) gewerkt wordt, zijn de IT-, communicatie- en financiële sector. Ook bij de vrije beroepen en de overheid is de kans groot dat je beroepshalve voor een computerscherm komt te zitten.

 Statbel werktijd op scherm per activiteit 2022

Tips voor een gezonde werkomgeving

Overdaad schaadt en dat is bij schermtijd niet anders. Krijg je vaak hoofdpijn of droge ogen tijdens of na je werkdag? Deze tips kunnen je klachten verminderen.

  1. Neem op tijd en stond een offline pauze, geniet even van de frisse buitenlucht en gun je ogen een welverdiend rustmoment.
  2. Pas het contrast van je scherm aan en zet je monitor op de juiste hoogte: de beste computerhouding is die waarbij je met je ogen net boven het scherm kunt kijken.
  3. Vergeet vooral niet te knipperen met je ogen!
  4. Focus je tijdens het werk ook eens op de omgeving, zo voorkom je “computerogen” waarbij je ogen te lang staren naar één bepaald punt.
  5. Draag je een bril of lenzen? Overweeg dan een bril of lenstype met een blauwlichtfilter: je ogen zullen je dankbaar zijn.
Gezondheid: Middagpauze: alles behalve boterhammen voor het pc-scherm

(fd) - Bron & tabellen: Statbel

25 september 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook