Ontspanning
Vorige

1 van 513

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Middagpauze: alles behalve boterhammen voor het pc-scherm

“Hersenactiviteit, maar toch ook een vorm van ontspanning.” (David Roos, productmanager bij Unilin, geeft schaaklessen tijdens de middagpauze)
Sommigen eten tijdens de middagpauze op het werk hun boterhammen op voor hun pc-scherm. Maar u kan eigenlijk ook veel socialere en gezondere activiteiten inplannen, zoals wandelen of schaken. “Mensen van elke leeftijd en lichamelijke conditie kunnen deelnemen.”

Net zoals je je spieren niet acht uur lang kan opspannen, moet je je brein (ook een spier) ook af en toe rust of afwisseling gunnen. Het is een van de tips van wellbeing consulent Ann De Bisschop. “Zet het idee dat je acht uur of langer aan één stuk moet kunnen presteren uit je hoofd. Las daarom elke twee uur een tiental minuutjes pauze in”, klinkt het in haar boek Aftellen naar maandag.

Ook over de middagpauze is De Bisschop formeel. “Eet je boterhammen of slaatje niet op of aan je bureau, bijvoorbeeld omdat je geen tijd hebt om te lunchen. Door net even weg te zijn van je werkplek, laad je jezelf op en maak je de weg vrij voor nieuwe, creatieve ideeën.”

Prikkels

Dat weg zijn tijdens de middagpauze, gaat overigens alle kanten uit. Sommige collega’s gebruiken de middagpauze om even te gaan joggen, kaarten of (tafel)voetballen met collega’s. Of voor yoga. Bij andere bedrijven zijn er tijdens de middag opleidingen, al dan niet onder de vorm van een zogenaamde learning lunch.

Bij waterzuiveraar Aquafin in Aartselaar gaat preventieadviseur Raf D’haen bijvoorbeeld haast elke middag een uurtje wandelen. “Zeer goed voor de preventie van lage rugpijn”, stelt hij. En wat goed is voor het lichaam, is ook goed voor de geest. “Door even weg te gaan van de werkplek, kan ik halfweg de werkdag de batterijen weer opladen en fris aan het tweede dagdeel beginnen. Loskomen van alle auditieve prikkels eigen aan een kantooromgeving en landschapskantoor, van telefoon tot mails, helpt me mentaal fit te blijven”, klinkt het.

Rolstoel

Maar er zijn ook meer opmerkelijke middagactiviteiten. Zo organiseert men schaakmiddagen op de hoofdzetel van laminaatproducent UNILIN in Wielsbeke. Productmanager David Roos geeft er sinds een jaar schaaklessen. “Er zijn intussen tien à vijftien mensen die komen schaken en daar zitten ook wel best goede schakers bij. Ik laat ze tegen elkaar spelen en bij oneven aantallen speel ik mee”, stelt David, die al schaakt vanaf zijn twaalfde.

Zelf schaakt David elke vrijdag in competitieverband en tijdens het weekend is hij regelmatig op een tornooi. “Ik ben blij dat ik mijn sport ook in de werksfeer kan binnenbrengen en zo ook een beetje kan promoten. Het is dan wel hersenactiviteit, voor velen is het toch ook een vorm van ontspanning. Je leert ook je collega’s kennen. En weet je: schaken is een heel toegankelijke sport. Elke leeftijd kan eraan deelnemen. In elke lichamelijke conditie, ook mensen in een rolstoel bijvoorbeeld. Het houdt je hersens fit en is als sport nog supergoedkoop ook.”

Wat schaken gemeen heeft met werk en zakendoen

Schaken is niet bepaald de meest evidente middagactiviteit. Al heeft het zeker raakvlakken met werk en jobs. Vijf weetjes.

1. Oefening baart kunst

“Je kunt in schaak altijd een minimumniveau halen door je erin te trainen”, vertelt schaakliefhebber David Roos. “Mijn eigen geheugen is bijvoorbeeld niet super. Maar oefenen doet veel”, vertelt hij.

2. Schaken is teamwork

Ook op het bord, want elk stuk is belangrijk. “De dame is het sterkste stuk, maar de koning het belangrijkste. Al bepaalt de dame vaak wel de weg naar winst.” Cruciaal zijn de openingszetten bij schaken. Een goed begin is de grootste garantie op winst.

3. Concentratie

Schaak is niet snel voorbij. “Je moet altijd je hoofd erbij houden. Ik heb al stellingen verloren die ik eigenlijk had moeten winnen, en omgekeerd.”

4. Schaken is hightech

Er zijn maar weinig sporten waar technologie zo’n impact had. Sinds de kampen tussen wereldkampioen Garry Kasparov en supercomputer Deep Blue (1996-1997) schaken computers beter dan mensen. “Op tornooien is ook geen smartphone toegestaan”, weet David. “Zelf speel ik alleen tegen een computer om te trainen en bij te leren.”

5. Gender gap

David schat dat op tornooien slechts 10 procent van de deelnemers vrouwen zijn. “Maar mannen zijn daarom zeker geen betere schakers.”

(William Visterin)

14 januari 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook