Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Een relatie op het werk: de do’s en don’ts

Zo ziet een lunch er in het buitenland uit

Je boterhammen met choco, confituur of preparé even beu? Ga ten rade bij andere landen om je lunch een internationale twist te geven.

Onze Nederlandse noorderburen kiezen gemakkelijk voor een bruine boterham met kaas en wat fruit, maar is brood wel zo’n goede keuze?

Volgens voedingsexpert Fleur Voerman kan het geen kwaad om ’s middags voor brood te kiezen als je ’s morgens dan voor een ontbijt zonder brood kiest. Kwestie van genoeg te variëren en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Zelf is Voerman voorstander van afwisseling en heeft ze een poos in het buitenland gewoond. Hierdoor weet ze dat in veel landen veel bewuster wordt stilgestaan bij de middagpauze. Zo worden er betere voedingskeuzes gemaakt, maar wordt er ook bewuster stilgestaan bij het pauzemoment.

Maar wat ligt er zoal op het bord van onze buurlanden?

Italië

Italië zou Italië niet zijn, moesten ze geen manier vinden om tomaten en pasta in hun lunch te verwerken. De favoriete lunch bij uitstek van Italiaanse professionals is pasta met tonijn, olijven en verse tomaat. Liefst vergezeld van een verse salade (met nog meer tomaten) en een espresso.

Italië

Engeland

De Britten staan niet bekend om hun haute cuisine en ook hun lunch is niet erg gevarieerd. Zo kiezen ze voor – liefst kant-en-klare – soep en een boterham (populaire keuze: prei-aardappelsoep en een tonijnsandwich). Verder wordt dit aangevuld met een snoepsnack, zoals maltesers, en een zwarte koffie (al zal dat ook wel eens thee zijn).

Weetje: 1 op 6 Britten eet al 2 jaar elke dag dezelfde lunch.

Engeland

Duitsland

In Duitsland is het bedrijfsrestaurant al helemaal ingeburgerd. Zij eten daardoor ’s middags vaak al warm, met curryworst en frietjes als absolute winnaar. Ze vullen dit aan met een appel, water en koffie. Een zware lunch dus. Al zijn er nog altijd genoeg Duitsers die ’s ochtends hun boterhammen smeren, want zij zijn net als België en Nederland een broodland.

Duitsland

Oostenrijk

In Oostenrijk was het tot de jaren ‘90 normaal dat ’s middags de hoofdmaaltijd van de dag werd genuttigd. Net zoals bij hun Duitse buren is dit dus meestal een warm gerecht. Een bepaald typisch Oostenrijks gerecht wordt iets vaker naar voor geschoven dan de rest: de schnitzel. Schnitzels met aardappelen blijven een topfavoriet. Al beginnen zelfs Oostenrijkers steeds vaker naar brood te grijpen, toch is de traditie nog niet helemaal van de (menu)kaart geveegd.

Oostenrijk

Frankrijk

In Frankrijk kiest men voor stokbrood. De combinatie met ham is zo typisch dat het broodje Le Parisien wordt genoemd. Al is dat vooral naar aanleiding van de typisch Parijse ham die ertussen ligt. Voor hun lunch wenden de meeste Fransmannen en Françaises zich naar hun lokale bakker. Als toetje: verse appeltaart. Njom.

Frankrijk

Gaan we het wat verder – buiten Europa - zoeken dan zien we nog opvallendere verschillen.

Turkije

Turkije kiest voor hun eigen broodvariant: de pide, een plat Turks brood. Dit wordt vaak gecombineerd met kruidige groenten of een hartig beleg, vaak wordt dat zelfs in de oven met het brood gebakken. Traditionele straffe koffie of thee mag niet ontbreken.

Turkije

Brazilië

Brazilianen nemen de lunch serieus. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Typisch wordt er dan gekozen voor de Feijoada, een gerecht dat wordt bereid met bonen, rijst en verschillende soorten vlees. Eigenlijk een soort stoofpot. Aangevuld met een glas kokoswater bijvoorbeeld.

Brazilië

India

In India zien de lunchdozen (of Tiffin) er een stuk anders en uitgebreider uit. Het bestaat vaak uit verschillende potjes met rijst, dal (een gerecht vervaardigd uit peulvruchten), een curry (met of zonder vlees), yoghurt en roti. Een verse chai thee spoelt de uitgebreide maaltijd door.

India

Verenigde Staten

De Amerikanen hebben een voorkeur voor een ongezonde lunch. Zo kiezen ze vaak voor een snack/fast food, zoals pizza met een zoet nagerecht (ijs of taart) en nog een kleiner snoepje achteraf (een chocoladereep, M&M’s of skittles). En dit alles wordt doorgespoeld met een glas cola.

VS

Maar niet alleen hun voedselkeuze valt in het ongezonde spectrum. Ze brengen hun middagpauze ook ongezond door. Zo verorberen veel Amerikanen (62%) hun maaltijd aan hun bureau of voor hun computerscherm.

Wat is jouw lievelingslunch en zou je wisselen voor eentje uit het internationale lijstje?

(sjv) - Bron: Blog.vikingdirect.nl

24 augustus 2020
Anderen bekeken ook