Thuiswerken
Vorige

1 van 277

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

De opmars van de headset

headset op kantoor
Sinds een jaar gaan velen nog amper naar hun werk. Neen, het werk komt naar ons. Thuis met onze laptop. En steeds vaker ook met een headset. Maar hoe kies je zo’n kleinood dat je vlot door al die webcalls moet loodsen?

De headset is een van de winnaars van de COVID-periode. “Op een bepaald moment vorig jaar was de vraag naar onze headsets vele malen groter dan het aanbod. We hebben toen zelfs voorrang moeten geven aan bepaalde klanten, zoals zorginstellingen”, vertelt Frank van Veen, channel marketing manager B2B Benelux bij Jabra, op ons scherm ergens in het midden van onze webcall.

Bij Bart De Ridder, product manager bij de specialist in randapparatuur Hama, klinkt een gelijkaardig geluid. “Al vanaf de eerste lockdown was bij ons de pc-headset duidelijk een product waaraan we prioriteit moesten geven.” Samen met hen en andere specialisten overlopen we wat speelt bij de keuze van een headset.

1. Heb je een (werk)headset nodig?

Nu thuiswerk voor velen de norm is, geldt dat ook voor de headset. Sommigen doen hun calls nog zonder en zo’n headset bestaat in veel kleuren en maten. Frank van Veen van de Deense audiospecialist Jabra ziet vooral een verschil tussen de headsets voor professioneel gebruik enerzijds en de retailproducten anderzijds. “Denk bij deze laatste categorie aan oortjes of hoofdtelefoons, die in eerste instantie dienen om muziek te beluisteren en minder voor communicatie”, stelt hij.

Ook Arnoud Dolle, salesdirector Benelux & Nordics enterprise solutions bij Epos, benadrukt dat een headset de thuiswerker vooral in staat moet stellen om efficiënt en comfortabel te werken. “Daarom moet het toestel eerst en vooral een onberispelijke geluidskwaliteit bieden, zodat je iedereen in een online gesprek of vergadering goed kunt horen en natuurlijk ook zelf goed verstaanbaar bent”, stelt Dolle.

2. Welk type werker ben jij?

Ook thuiswerkers kunnen danig verschillen. Je hebt het klassieke profiel van de kenniswerker die af en toe een webcall afhaspelt. “Maar er zijn er nog andere”, oppert Frank van Veen. “Denk aan de callcenteragent die de hele dag in calls zit en vandaag ook meestal van thuis werkt. Voor zo’n profiel is de headset best lichter en ook robuuster”, stelt hij.

Een ander profiel is de mobiele werker, die vaak onderweg is. Daarvoor is een headset het best erg gemakkelijk draagbaar. Bart De Ridder van Hama merkt op dat je profiel ook kan veranderen. “Als ik een online webinar geef, kies ik bijvoorbeeld altijd voor een headset met draad en mondstuk, omdat de batterij niet kan uitvallen en omdat de micro vaak beter is.”

Doe de test: Welk type thuiswerker ben jij?

3. Hoeveel achtergrondlawaai is er?

Niet alleen in een (open) kantoor is omgevingsgeluid een belangrijke kwestie, ook thuis. Niet iedereen kan thuis in een afgesloten ruimte aan de slag. En vaak werkt de gemiddelde thuiswerker tegenwoordig met meerdere mensen (en kinderen) in huis. “Werk je niet af en toe maar voortdurend in het gezelschap van anderen, dan is een toestel met actieve ruisonderdrukking, active noise cancellation of ANC in het jargon, gewoonweg onontbeerlijk”, vindt Arnoud Dolle van Epos. “Daarnaast is ook multi-point connectivity van tel, zodat je snel en probleemloos kunt over overschakelen naar een ander apparaat, zoals je smartphone. Om eventueel een tijdje ergens op een rustiger plekje te gaan werken.”

Hoezo, achtergrondgeluiden? Wat dacht je van deze gemiddelde decibels (dB)? (Bron: Lichtbeeldgeluid)

  • Fel huilende baby: 110 dB
  • Blaffende hond: 80 dB
  • Deurbel: 70 dB
  • Koffieapparaat: 55 dB
Thuiswerken met kinderen? 10 onmisbare tips op een rij!

4. Hoeveel webmeetings heb je?

Dit is een kwestie van comfort. “Je moet er rekening mee houden dat je als thuiswerker doorgaans veel meer tijd doorbrengt in online meetings, dan wanneer je op kantoor werkt. En dat je je headset soms heel lang draagt gedurende de werkdag”, merkt Dolle op. “Daarom is het ook belangrijk dat je kiest voor een toestel dat ergonomisch goed ontworpen is en comfortabel aanvoelt tijdens het werken.”

5. Op naar de koffiemachine: hoe mobiel wil je zijn?

Tot slot nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: ben jij een multitasker die ook thuis graag genoeg ruimte heeft om te kunnen werken (en bewegen)? “Dan is een headset met bluetoothfunctie de ideale keuze”, vindt Paul Clark, senior vice president EMEA bij Poly. “Connecteer de headset aan een bluetoothapparaat naar keuze en je kunt je ding doen zonder dat er draden in de weg komen te liggen”, adviseert Clark.

Met zo’n bluetooth-headset kun je volgens Clark immers ook gemakkelijk de benen strekken tijdens een telefoongesprek, of ondertussen zelfs even naar de keuken lopen voor een kop koffie. “We ondervinden allemaal wel dat bewegen soms een hele opgave wordt als je de hele dag in je thuiskantoor zit.”

E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

3 headtest toestellen onder de loep

Jabra Evolve2 65 headset

1. Jabra (Evolve2 - 65)

Jabra is een van de meest vooraanstaande headset-leveranciers op de markt. En hun Evolve2 - 65 is absoluut een premiumtoestel. Jabra Evolve2 headsets, zowel met draad als draadloos te gebruiken, zetten de nieuwe standaard voor betere concentratie en samenwerking, zo belooft de fabrikant. Met 150 jaar expertise op het gebied van geluidstechniek beschikt Jabra over een bewezen track record.

Het toestel ziet er luxueus uit en voelt ook zo aan. De geluidskwaliteit is prima, mede doordat de headset beschikt over drie microfoons: twee in de microfoonarm en een in de rechter oorschelp voor de focus, spraakhelderheid en ANC (= Active Noise Cancellation, het reduceren van ongewenst achtergrondgeluid zoals ventilatoren of gesprekken). De batterij gaat tot 37 uur mee. De headsets werken met alle bekende UC-platforms en onder meer aangepast en gecertifieerd voor Microsoft Teams.

Epos Adapt 360 headset

2. Epos (Adapt 360 headset)

Epos is verwand met Sennheiser, een andere vooraanstaande fabrikant. Epos is een onderdeel van de Demant-groep, maar produceert audio-apparatuur op basis van Sennheiser-technologie, zij het enkel voor bedrijfstoepassingen en voor gaming. een alternatief op de bekende hoofdtelefoons van Sony en Bose enerzijds en de headsets van Poly en Jabra anderzijds.

De headset, die erg comfortabel zit, beschikt over een ingebouwde microfoon (twee eigenlijk) en valt eveneens bedraad als draadloos te gebruiken. De Active Noise Cancellation van de headset werkt naar behoren, al is hij vergelijkbaar met andere modellen (zoals Jabra) wel ietsje minder. Met een batterijduur van maar liefst 46 uur is het een model dat behoorlijk lang meegaat.

Hama HS-USB400 headset

3. Hama (HS-USB400)

Deze Hama PC-Office-headset is met een richtprijs van 41,99 euro veruit het goedkoopste uit deze lijst. Deze headset heeft minder franjes (van ANC is bijvoorbeeld geen sprake) dan de andere exemplaren die we hier meenemen, maar doet wel wat hij moet doen. Het baseert zich op een en USB-aansluiting en beschikt bijvoorbeeld over een microfoonarm, kabel-afstandsbediening en mute-knop. De oorschelpen en hoofdbeugel zorgen voor een goede pasvorm, ook voor de (thuis)kantoorgebruikers die de headset voor langere tijd moeten opzetten.

Ter info nog: de verkoop van pc-headsets steeg bij Hama in 2020 met maar liefst 164 procent! De verkoop van audio-headsets realiseerde een volumestijging van 10 procent.

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

2 april 2021
Anderen bekeken ook