Werkplek
Vorige

1 van 474

Volgende

Koptelefoons zijn de nieuwe kantoormuren

Klachten over telefoongesprekken, luidruchtige collega’s en geluid afkomstig van gezamenlijke ruimtes zijn ook bij de makers van technologische snufjes niet in dovemansoren gevallen. Hoofdtelefoons en headsets moeten op kantoor de muren vervangen.
#

In het hedendaagse kantoor zijn de medewerkers met hoofdtelefoons (de ene al wat groter dan de andere) of oortjes niet te tellen. Het helpt hen om zich te verdiepen in het werk. De markt speelt hier ook op in. Een fabrikant als Plantronics lanceerde onlangs de, naar eigen zeggen, eerste bluetooth stereoheadset op de markt met Active Noise Cancellation (ANC) technologie.

Dankzij deze technologie worden ruis en geluiden in kantooromgevingen onderdrukt en wordt afleiding door geluid tegengegaan. Deze zogenaamde Voyager headsets-reeks van Plantronics is specifiek bedoeld voor voor mensen die werken in een kantoor of andere omgeving met veel geluid.

Getik reduceren

Lagefrequentiegeluiden, zoals van airconditioners, worden gereduceerd. De headset moet ervoor zorgen dat je als gebruiker de geluiden van je pc of gesprekspersoon goed hoort. Of dat je als beller de stem hoort van de persoon die de headset draagt en niet diens omgevingsgeluiden. “Je hebt niet altijd invloed op je werkomgeving, en al helemaal niet op die van de persoon waarmee je telefoneert”, oppert Richard Rogers, B2B marketing manager bij Plantronics.

Om het geluid dat wordt verstuurd en opgevangen door anderen te optimaliseren, reduceren microfoons en aangepaste algoritmen het geluid dat veroorzaakt wordt door getik op toetsenborden en door gesprekken die dichtbij gevoerd worden. Terwijl meteen ook de verstaanbaarheid wordt gemaximaliseerd.

Headsets en (vooral) hoofdtelefoons, die achtergrondgeluiden afzwakken, bestaan overigens al langer. Maar dan vooral voor uitgesproken omgevingen met veel lawaai, zoals voor helikopterpiloten. Maar intussen doen ze dus steeds meer de gewone kantoorgebruiker aan. Plantronics zet hier verder op in. Ook andere fabrikanten, als Jabra en Logitech, bieden intussen high-end headsets die zijn ontworpen om te filteren op achtergrondgeluid. Met dank aan het lawaai op kantoor.

(wv) 

14 april 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook