Werkplek
Vorige

1 van 633

Volgende
Volgend artikel:

Ruim je werkplek op en ... krijg promotie

De 10 beste tips voor thuiswerk

Een 9-to-5 job is mooi afgebakend: je start op tijd en verlaat je werk op hetzelfde uur. Als je regelmatig thuiswerkt, dan loert de afleiding om de hoek. Hoe pak je dat aan?

1. Voorbereiding

Bepaal vooraf hoe je werk eruit zal zien: ontvang je klanten? Heb je veel ruimte nodig? Welke technische apparaten heb je nodig? Het antwoord bepaalt waar je je installeert en hoeveel ruimte je nodig hebt. Dat is telkens anders voor een masseur, een architect of een schrijver.

2. Werk volgens een strikte timing

Niet pendelen efficiënter? Vergeet het! Bij elke kop koffie zie je de afwas staan en huishoudelijke of andere klussen trekken voortdurend je aandacht. Ontwikkel een duidelijk werkschema dat ook je huisgenoten respecteren. Huisregels dus!

3. Maak een eigen werkplek

Werken aan de eettafel is nefast: zorg voor je eigen werkplek. In een grote woning richt je een kamer in als kantoorruimte. In een klein appartement of loft zorg je voor een aparte werkhoek. Je kan er je spullen laten liggen en richt het functioneel in.

4. Kies een functionele inrichting

Waar gezelligheid bovenaan het lijstje staat voor je woning, wil je niet te veel afleiding aan je bureau. Enkele handige opbergers, mooie gadgets en voldoende lichtinval zijn wel essentieel.

5. Neem een kamerplant in huis

Genoeg groen in huis heeft alleen maar voordelen: betere luchtzuivering zorgt voor meer focus en minder stress. Geef je planten water op een vast moment: meteen een extra ritueel in je werkschema.

6. Kleur in huis

Wist je dat kleuren een grote invloed hebben op je humeur en je werkprestaties? Groene accenten versterken je creativiteit, rood verhoogt je focus en blauw heeft een kalmerend effect. Aan jou de keuze.

7. Het juiste licht

Natuurlijke lichtinval staat met stip op één. Plaats je bureau vlakbij het raam. Investeer in een goede bureaulamp! Zorg dat ze je werkvlak voldoende verlicht zonder je te verblinden.

8. De ideale werkhouding

Een goede bureaustoel is essentieel. Zittend werken vraagt goede ondersteuning voor je rug. Werk je liever staand? Kies een in de hoogte verstelbaar bureau voor je thuiskantoor.

9. De bedrijfskeuken

Niets zo belangrijk als de koffiepauze. Zorg ook thuis voor een lekker kopje troost om stoom af te laten na een intens telefoongesprek.

10. Afleiding? Met mate

Zet een zacht muziekje op. Luid genoeg zonder de aandacht af te leiden. Radio, cd’s of Spotify? Dat kies je zelf! Géén collega’s om daarover ruzie te maken!

(sdc) - Bron: Thuiswerkgids.be / Made.com / Markmagazine.be 

10 april 2020
Anderen bekeken ook