Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

10 tips om je werk gedaan te krijgen als je thuiswerkt

Thuiswerken wordt door buitenstaanders vaak gezien als een dagje verlof. Je krijgt dan opvallend vaker bezoek of je partner verwacht dat er huishoudelijke taken gedaan worden. Ook voor jezelf is het niet makkelijk om de afleidingen de baas te blijven.
#

Thuiswerken heeft veel voordelen: met je laptop in de tuin gaan zitten als het mooi weer is, of je rapport vanuit een luie zetel schrijven, geen files, het horen fluiten van de vogels, wat meer flexibiliteit en autonomie, geen kwade blikken als je even pauzeert, ...

“Voor velen lijkt thuiswerken een manier om te ontspannen: werken wanneer je wil en ondertussen allerhande andere klusjes klaren. Diegene die wél van thuis uit werken weten dat dit maar een deel van de waarheid is. Helaas… Als je thuiswerkt, heb je dikwijls de tijd niet om huishoudelijke taken te doen, tussendoor naar de winkel te gaan of de was op te hangen... Thuiswerken kost tijd, toewijding en focus (net zoals op kantoor)”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

“Of je nu een eigen bedrijf hebt, freelancer bent of als werknemer thuis mag werken, de workload is minstens even groot als wanneer je op de werkvloer bent. Maar de concentratie bewaren, is een pak lastiger.”

10 tips om je werk gedaan te krijgen als je thuiswerkt

1. Kleed je om

Doe je nachtkleding uit en trek iets anders aan. Het hoeft niet per se formele werkkleding te zijn, als het maar kleding is die je je eraan herinnert dat je werk te doen hebt.

2. Maak een ochtendwandeling

Het maakt je hoofd leeg, zorgt ervoor dat je wat beweging krijgt en laat je werkdag goed beginnen. Bovendien vormt het een overgang naar je werktijd, zoals normaal de verplaatsing naar je werk zou doen.

3. Ken de verwachtingen van je baas

Wat zijn de verwachtingen van je management? Als je thuiswerkt, zijn je taken en verantwoordelijkheden dan hetzelfde dan op kantoor? Hoeveel ondersteuning zal je krijgen als je thuiswerkt?

Hoe zit het dan met ‘materiaal’? Sommige bedrijven hebben zeer strikte regels over het materiaal en de ondersteuning die je krijgt als je thuiswerkt. Andere bedrijven stellen ‘alles’ in het werk om het hun medewerkers zo aangenaam mogelijk te maken. Deze werkgevers bieden laptop, telefoon, toegang tot de systemen en zelfs (IT-)support, een printer, fax, ... Bij anderen is het (heel) wat minder.

Hoe en wanneer moet je beschikbaar zijn en hoe kunnen ze je dan contacteren? Maak ook duidelijke afspraken wanneer voor jou de werkdag stopt, zodanig dat je niet te pas en te onpas in je privétijd moet antwoorden op mails of telefoons.

Wat belangrijk is, is dat het voor jou duidelijk is wat de regels zijn en aan welke afspraken je je dient te houden.

4. Maak een werkplanning (en hou je er aan!)

Ook als het niet hoeft. Hoe verleidelijk het ook klinkt om lang in bed te blijven liggen, lang koffie te drinken met de krant, ... Thuiswerken is en blijft werken, alleen is je werkomgeving anders. Werken van thuis mag dus eigenlijk niet anders zijn dan werken op een gewone kantoordag. Heb je normaal gezien de gewoonte om om 7u op te staan, een tasje koffie te drinken, de douche in te stappen en te gaan werken, probeer dan hetzelfde schema aan te houden op een thuiswerkdag. Eens je een routine gevonden hebt die voor jou werkt, zal je merken dat prompt starten je een succesvolle werkdag zal bezorgen. Als je thuiswerken op een andere manier aanvat dan een gewone werkdag, zal je merken dat het moeilijk is je werk gedaan te krijgen.

5. Gebruik een kantoor of werkplek

Best is dat je een aparte ruimte in je huis voorziet als kantoor. Als dat echt niet kan, voorzie dan een werkplek ergens in huis waar je ‘enkel werkt’. Deze plaats zorgt er dan voor dat je je focus behoudt. In de living werken met zicht op de tv of aan de keukentafel in de leefruimte zal je niet alleen afleiden, maar is ook nog eens een plaats die je eigenlijk niet associeert met werken. Een kantoor zal je dus toelaten om je mindset op ‘werken’ te zetten. Het is belangrijk dat je in die ruimte of werkplek geen andere activiteiten doet. Het voordeel hiervan is dat je zelf kan kiezen waar je kantoor of werkplek is, zolang dat enkel de plek is waar je werkt. Is dat bijvoorbeeld een bijzettafel in het tuinhuis, of een hangmat op de zolder, dan kan dat ook!

6. Hou contact met je collega’s

Het is prima om af en toe pauzes te nemen, want thuiswerken kan je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. Ook al krijg je dan misschien wel meer gedaan, het niet-verbonden zijn, kan je een oncomfortabel gevoel geven. Probeer dan ook zoveel mogelijk contact te houden met de ‘buitenwereld’. Bel of mail je collega’s, doe een meeting over Skype, gebruik het interne chatsysteem,… Die contactpauzes hoeven ook helemaal niet lang te duren en toch geven ze je het gevoel van verbonden te zijn.

7. Zorg dat je werkplek proper en opgeruimd is

Dit voorkomt dat je afgeleid wordt. Als je tijdens het werken steeds een berg was ziet liggen of andere klusjes die nog gedaan moeten worden, dan werkt dat alleen maar contraproductief. Plan deze activiteiten in na je werktijd of in het weekend, zodat je overdag rustig en geconcentreerd kan werken.

8. Beloon jezelf

Stel voor jezelf doelen en beloon jezelf als je ze gehaald hebt. Zo blijf je gemotiveerd en haal je je deadlines.

9. Pauzeer

Neem af en toe pauze en gebruik deze tijd om wat lichaamsbeweging te doen. Of je nu een stukje gaat wandelen of wat yoga-oefeningen in de huiskamer wil doen, alles is mogelijk. Dan kan je daarna weer geconcentreerd verder werken. Achter je pc blijven zitten tijdens je pauze en Facebooken, zal je concentratie niet ten goede komen.

10. Einde werkdag? Laat het werk los!

Het kan moeilijk zijn om op het einde van de werkdag je werk los te laten als je thuiswerkt, en toch is het essentieel. Een aparte werkplek kan hier wel al helpen. Als je werkdag gedaan is, sluit dan bewust je pc en je kantoorruimte af, en breng tijd door met je gezin, vrienden, ... Net zoals je zou doen als je buitenshuis zou werken. Als je in de living werkt, is de werkdag afsluiten, een pak moeilijker. Andere kleding aantrekken of gaan sporten, kan dan helpen om de switch te maken.

(mr) 

22 april 2016
Anderen bekeken ook