Werknemer is ziek én op vakantie: wat dan?

Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?

Ziek op vakantie

Deugddoende vakantie

Een ontspannende vakantie op tijd en stond kan soms wonderen doen. Ook als je je ziek voelt, kan verandering van omgeving het genezingsproces bevorderen. Maar wat doe je als je ziek wordt net vóór je naar je vakantiebestemming vertrekt? Of wat als je tijdens je verlof ziek wordt? Moet je je werkgever hierover inlichten? En worden die ziektedagen dan nog aanzien als betaalde vakantiedagen of niet?

Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen

Nieuwe regels

Als basisprincipe geldt dat je je werkgever binnen de twee werkdagen op de hoogte moet brengen over de ziekte. Dit doe je door hem of haar een medisch attest van je dokter te bezorgen. 

Tot voor kort was het zo dat wanneer je ziek werd tijdens je verlof, je die vakantiedagen kwijtspeelde. Dat is gelukkig veranderd sinds 1 januari 2024. De wettelijke vakantiedagen waarop je ziek bent, kunnen nu wél omgezet worden naar ziektedagen. Hierdoor kan je de vakantiedagen die samenvallen met een ziekteperiode, op een later tijdstip opnieuw opnemen (uiterlijk binnen de 24 maanden na het vakantiejaar). Let wel: als je je niet-opgenomen vakantiedagen onmiddellijk na de ziekteperiode wil opnemen, dan kan dat enkel als je baas hiermee akkoord gaat. 

Je hebt bovendien recht op een gewaarborgd loon voor ziekte, en dit geldt ook voor de periodes van collectief verlof. Het maakt hierbij ook niet meer uit of de ziekteperiode begon voor de start van je verlof, of tijdens je vakantie.

Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?

Meldingsplicht verblijfplaats

Wanneer je als zieke werknemer toch op vakantie gaat, ben je verplicht om je verblijfsadres onmiddellijk te melden aan je baas (zelfs als je in het buitenland van onder een parasol bekomt van je aanwezige ziektekiemen). Zo kan je baas eventueel een controlearts sturen om na te gaan of je wel effectief ziek bent (en dus recht hebt op een gewaarborgd loon).

Wil je liever geen pottenkijkers op vakantie en weiger je om je verblijfplaats door te geven? Weet dan dat je baas het recht heeft om het gewaarborgd loon in te houden, wat in de meeste gevallen niet zo bevorderlijk is voor het genezingsproces …

Extra: Bereken je vakantiegeld

(fd/lm) - Bron: Acerta / Liantis / Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Anderen bekeken ook