Privacy
Vorige

1 van 64

Volgende
Volgend artikel:

32 miljoen euro boete omdat Amazon werknemers te streng controleert

Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Werkgever controleren of ik ziek ben
Je werkgever mag controleren of je werkelijk arbeidsongeschikt bent. Hij kan om die reden een controlegeneesheer op je afsturen. Dit kan tijdens de volledige duur van arbeidsongeschiktheid, dus ook buiten de periodes waarin er recht is op gewaarborgd loon.

Je moet de controlearts binnenlaten, bij jou thuis of in een andere verblijfplaats die je aan je werkgever hebt doorgegeven. De arts komt (meestal) zonder verwittiging op bezoek maar de controle moet wel op een aanvaardbaar tijdstip (tussen 6u en 21u) plaatsvinden. Je kan bovendien ook uitgenodigd worden om je bij de controlearts aan te bieden op een door hem bepaalde plaats, dag en uur.

De controlearts mag jou onderzoeken om te zien of je inderdaad arbeidsongeschikt bent en of de periode van je ziek-zijn wel klopt. Hij verifieert ook andere medische gegevens die eventueel noodzakelijk zijn. Alle vaststellingen van de geneesheer die niet rechtstreeks met je arbeidsongeschiktheid te maken hebben, vallen echter onder het medisch beroepsgeheim.

Weiger je om je te laten onderzoeken? Dan verlies je jouw recht op gewaarborgd loon.

Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?

Na de controle

Een controlearts kan je niet verplichten om weer te gaan werken, alleen de werkgever kan dit doen. De arts stelt enkel een attest op voor je baas met daarin de vermeldingen of je werkelijk arbeidsongeschikt bent en hoelang dat nog zal duren. Je werkgever moet de kosten van de controle betalen.

Lees ook: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

(lm) - Bronnen: Acerta/Liantis

7 mei 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook