Vorige

1 van 118

Volgende
Volgend artikel:

5 vragen over je quarantaine als werknemer

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

2 september 2011
Je hebt mensen die graag werken, anderen die niet willen werken en nog anderen die … niet mogen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn. Zoals in de volgende 3 gevallen:
Dr.Duprez

1. Arbeidshandicap

Iedere persoon met een lichte of zware, fysieke of geestelijke stoornis die het hem of haar moeilijk maakt om werk te vinden, uit te voeren of te houden, is arbeidsgehandicapt. In Vlaanderen omschrijft ongeveer een op de acht personen tussen 15 en 64 jaar (ongeveer 482.000 mensen) zichzelf als arbeidsgehandicapt. De ‘kans op hinder in de dagelijkse activiteiten’ bedraagt 20 procent bij de laaggeschoolden en 6 procent bij de hooggeschoolden.

2. Arbeidsongeschiktheid

Wanneer iemand wegens een probleem van lichamelijke of psychische aard niet in staat wordt geacht om arbeid te verrichten, is die persoon arbeidsongeschikt. Ben je erkend als arbeidsongeschikt, dan wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds.

3. Invaliditeit

Invaliditeit is een vorm van arbeidsongeschiktheid die begint na een jaar van primaire arbeidsongeschiktheid. Een invalide krijgt maximum 65 procent en minimum 40 procent van zijn loon uitgekeerd (invaliditeitsuitkering), afhankelijk van de gezinssituatie en het loon dat de arbeidsongeschikte werknemer verdiende voor hij invalide werd.

(mo) - Foto: (bd)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16732 andere jobs