Ziekte
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

Terug aan het werk na kanker

Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?

ziekteverzuim op bureau
“Zowat 60 procent van alle verzuim zou grijs verzuim zijn: onduidelijk of de afwezigheid door ziekte wel terecht is.”
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn. Of kleuren, want wat dacht je van zwart, wit, grijs of roze verzuim?

Neem een doorsnee bedrijf van duizend werknemers, dan is op een gemiddelde werkdag daarvan 70 à 80 werknemers afwezig door ziekte. De cijfers die HR-specialisten, als Attentia en Securex, hierover regelmatig publiceren, kunnen licht verschillen. Maar nu ook niet weer zo erg veel.

Eén bekende manier om ziekteverzuim of absenteïsme in te delen is de duurtijd: kortlopend (minder dan één maand), middellang (langer dan een maand en korter dan een jaar) en langdurig (langer dan een jaar). Vooral het aantal langdurig afwezigen steeg de voorbije jaren sterk in ons land.

Ook de coronacrisis heeft zo zijn impact op ziekteverzuim. Zo was er volgens SD Worx, een andere HR-specialist, in mei een halvering van het kort verzuim, in vergelijking met mei vorig jaar. Maar lag het middellang ziekteverzuim (afwezigheid tussen een maand en een jaar) tien procent hoger dan een jaar geleden. Naast de duurtijd zijn er ook andere manieren om verzuim in te delen. Met deze vier kleuren bijvoorbeeld.

1. Wit verzuim

Dit is eenvoudig: hierbij is de medewerker echt ziek. Hij of zij wordt door een dokter dan ook arbeidsongeschikt verklaard. Opvallend: slechts 30 procent, en dus een minderheid, van het totale verzuim zou wit verzuim zijn, zo bleek uit recente bevindingen van de Nederlandse adviseur Peter Weustink.

2. Grijs verzuim

Wit verzuim kan overgaan in grijs verzuim: de medewerker meldt zich ziek af voor het werk, maar het is onduidelijk of dat verzuim nog wel terecht is. Klassiek voorbeeld: iemand blijft het hele ziektebriefje thuis, terwijl men eigenlijk niet meer ziek is. Een medewerker heeft dus de keuze om zich wel of niet ziek te melden. Er is wellicht wel sprake van ziekte, maar er zijn ondanks de ziekte wel arbeidsmogelijkheden.

Telt ook mee in deze categorie: de eigen ziekmelding vanwege een ziek kind of vanwege privé-omstandigheden. Zowat 60 procent van alle verzuim zou grijs verzuim zijn.

3. Zwart verzuim

Een medewerker meldt zich ziek, maar is niet ziek en ook niet arbeidsongeschikt. “Zwart verzuim is eigenlijk gewoon een vorm van fraude”, aldus Peter Weustink. Volgens hem bedraagt deze categorie minder dan 10 procent van het totale ziekteverzuim.

4. Roze verzuim

Dat is net het omgekeerde: ziek zijn en toch komen werken. Maar wie ziek komt werken, kan waarschijnlijk niet optimaal presteren en bovendien: nog zieker worden én andere medewerkers besmetten. Waardoor het voor een werkgever nog meer ziektes en andere last kan zorgen.

Het coronavirus was voor bedrijven op dit vlak een wake-up call. Want werd tot voor enkele maanden ziek komen werken nog aanzien als aanvaardbaar of (erger nog) als een heldendaad, dan is dat vandaag al lang niet meer het geval.

Wie (echt) ziek is, blijft best thuis.

(William Visterin)

27 juli 2020
Anderen bekeken ook