Mijn werkgever heeft de controlearts op me afgestuurd. Wat nu?
Je werkgever mag jouw arbeidsongeschiktheid controleren. Het meest aangewezen controlemiddel hiervoor is het medisch onderzoek door een controlearts.
Je bent arbeidsongeschikt wanneer je als werknemer door een ziekte of ongeval (tijdelijk) niet meer in staat bent om te werken en daardoor alle activiteiten moet stopzetten.
Je werkgever mag je niet verbieden om het werk te hervatten voor de ziekteperiode geattesteerd op het ziektebriefje is afgelopen.
Wanneer je als werknemer verklaart dat je arbeidsgeschikt bent, kan je zonder rechtvaardiging terugkomen. Je werkgever mag jou niet verplichten om een bewijs van arbeidsgeschiktheid van je behandelende dokter voor te leggen. Hij kan bij twijfel over je arbeidsgeschiktheid wel een controle aanvragen bij de arbeidsarts voordat je je werk hervat.
Je werkgever is verplicht om jou hetzelfde loon te betalen en je het werk te geven dat in het kader van je arbeidsovereenkomst is overeengekomen. Als blijkt dat je het werk te snel hervat hebt en je opnieuw ziek thuis moet blijven, dan dient hij jou in principe opnieuw gewaarborgd loon te betalen.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Alvorens het werk te hervatten vraag je uiteraard best wel eerst aan je behandelende dokter of deze werkhervatting bepaalde medische risico's met zich mee kan brengen.
In principe leidt een vervroegde terugkeer niet tot problemen bij de arbeidsongevallenverzekering. Maar je laat je werkgever wel best vooraf weten dat je vervroegd terugkomt uit ziekteverlof. Zo vermijd je problemen mocht je een ongeval krijgen tijdens de verplaatsing naar het werk. De verzekeraar zou namelijk kunnen beweren dat je niet op weg was naar het werk en dat het ongeval gebeurde tijdens je ziekteverlof, aangezien je nog steeds gedekt bent door een geneeskundig getuigschrift.
Extra: Hoeveel loon krijg je als je ziek bent?
(pm/lm) - Bronnen: Acerta/Securex
11 februari 2022Je werkgever mag jouw arbeidsongeschiktheid controleren. Het meest aangewezen controlemiddel hiervoor is het medisch onderzoek door een controlearts.
Brandend actueel zijn ze: de langdurig zieken. "De doelstelling dient toch te zijn dat we deze mensen helpen", stelt Louis Kemps, CEO van Itzu/Ucare.
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Steeds meer Belgen zijn steeds langer ziek. Het ziekteverzuim steeg de laatste 10 jaar met 33%.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Eén werknemer op de acht in ons land meldde zich ooit al eens ziek zonder echt ziek te zijn. Waarom doen ze dat? En zijn er geen andere oplossingen?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Je hebt mensen die graag werken, anderen die liever niet werken en nog anderen die … niet kunnen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn.
Over burn-out is al veel gezegd en geschreven. En toch bestaan er nog veel misverstanden. Isabelle Carlens weerlegt deze voor ons ...