Ziekte
Vorige

1 van 119

Volgende

"Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken?"

11 februari 2020
Een paar weken geleden heb ik met een stom ongeluk mijn arm gebroken. Die ligt nu in de gips en ik heb een ziektebriefje van de huisdokter zodat ik enkele weken thuis kan blijven. Er ligt nochtans een hoop werk op mij te wachten. Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken? Zijn hier risico's aan verbonden?

Je bent arbeidsongeschikt wanneer je in de onmogelijkheid bent om de arbeidsprestaties zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst uit te voeren.

Werkhervatting voor afloop van ziekte periode

Mocht je toch nog andere arbeidsprestaties kunnen uitvoeren, dan kan de werkgever dit niet van je eisen.

Wil je het werk toch hervatten voor de ziekteperiode geattesteerd op het ziektebriefje is afgelopen, dan moet je met de volgende elementen rekening houden:

  • Jouw werkgever kan aan zijn controlearts vragen om te controleren of je wel al terug arbeidsgeschikt bent. Mocht dit niet het geval zijn kan de werkgever de werkhervatting weigeren.
  • ls de werkgever er mee akkoord gaat om je aangepast of vervangend werk te geven zolang je arbeidsongeschikt bent om je contractueel overeengekomen werk uit te oefenen, moet dit akkoord schriftelijk worden vastgelegd en als bijlage gevoegd worden bij de arbeidsovereenkomst.

Risico's

Alvorens het werk te hervatten vraag je uiteraard best eerst aan je behandelende geneesheer of deze werkhervatting enige medische risico's met zich mee kan brengen.

De werkgever moet ook best twee keer nadenken vooraleer hij een werknemer toestaat voortijdig het werk te hervatten. Hij is immers aansprakelijk voor het welzijn van de werknemer.

Mocht blijken dat de werkhervatting van de werknemer de werkomstandigheden van deze werknemer onveilig maakt, kan de werkgever door de arbeidsongevallenverzekeraar aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke arbeidsongevallen.

(pm)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook