Meld jij je ook weleens onterecht ziek?
Eén werknemer op de acht in ons land meldde zich ooit al eens ziek zonder echt ziek te zijn. Waarom doen ze dat? En zijn er geen andere oplossingen?
Je bent arbeidsongeschikt wanneer je in de onmogelijkheid bent om de arbeidsprestaties zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst uit te voeren.
Mocht je toch nog andere arbeidsprestaties kunnen uitvoeren, dan kan de werkgever dit niet van je eisen.
Wil je het werk toch hervatten voor de ziekteperiode geattesteerd op het ziektebriefje is afgelopen, dan moet je met de volgende elementen rekening houden:
Alvorens het werk te hervatten vraag je uiteraard best eerst aan je behandelende geneesheer of deze werkhervatting enige medische risico's met zich mee kan brengen.
De werkgever moet ook best twee keer nadenken vooraleer hij een werknemer toestaat voortijdig het werk te hervatten. Hij is immers aansprakelijk voor het welzijn van de werknemer.
Mocht blijken dat de werkhervatting van de werknemer de werkomstandigheden van deze werknemer onveilig maakt, kan de werkgever door de arbeidsongevallenverzekeraar aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke arbeidsongevallen.
(pm)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Eén werknemer op de acht in ons land meldde zich ooit al eens ziek zonder echt ziek te zijn. Waarom doen ze dat? En zijn er geen andere oplossingen?
Langer werken… Onderzoek toont aan dat niet de verplichting om langer te werken doorslaggevend is. Maar wel een verrassende andere reden.
Over burn-out is al veel gezegd en geschreven. En toch bestaan er nog veel misverstanden. Isabelle Carlens weerlegt deze voor ons ...
Je hebt mensen die graag werken, niet willen werken en anderen die … niet mogen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn. Zoals in de volgende 3 gevallen.
Steeds meer Belgen zijn steeds langer ziek. Het ziekteverzuim steeg de laatste 10 jaar met 33%.
Een op de acht vrouwen wordt in de loop van haar leven getroffen door borstkanker. Gelukkig overwinnen heel wat van hen de ziekte. Maar hoe reageer je wanneer zij terug aan de slag gaat?
Je werkgever mag jouw arbeidsongeschiktheid te controleren. Het meest aangewezen controlemiddel hiervoor is het medisch onderzoek door een controlearts.
Het overdragen van vakantiedagen naar het volgende jaar is verboden. Als je je vakantiedagen niet opneemt, ben je ze dus kwijt.
Brandend actueel zijn ze: de langdurig zieken. "De doelstelling dient toch te zijn dat we deze mensen helpen", stelt Louis Kemps, CEO van Itzu/Ucare.