Ziekte
Vorige

1 van 143

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat steunt Rentree

Vertel ik mijn collega’s dat ik een depressie heb?

Of je best open kaart speelt met je collega’s, hangt ten eerste af van de bedrijfscultuur van de onderneming waar je werkt. In sommige bedrijven wordt dit zeer open besproken, in andere veel minder en bestaat er zelfs een taboe rond.
#

In eerste instantie kan je dit met jouw baas bespreken. Aan hem kan je dit best open en eerlijk vertellen. Voel je daar voldoende steun, dan kan je verdere stappen ondernemen. Je moet er ook van uitgaan dat een depressie iedereen kan overkomen. In de toekomst kan het ook jouw collega’s overvallen.

Spiraal van leugens

Als je een depressie hebt, kan het zijn dat je een lange tijd thuis moet blijven. Dan wordt het moeilijk om erover te liegen en een andere reden aan te geven. Stel dat je iemand van je collega’s tegenkomt tijdens je ziekteperiode, dan ga je weer bijkomende excuses moeten verzinnen en in een spiraal van leugens terechtkomen.

Je kan ervan uitgaan dat jouw collega’s zich na langere afwezigheid zeker vragen zullen stellen. Het is bovendien altijd beter om iets te zeggen, dan het helemaal te verzwijgen, want dan zal er misschien een ander verhaal worden verzonnen waarop je geen vat hebt.

Met dank aan Ilse Claes, arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group. 

8 januari 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook