Gezondheid
Vorige

1 van 703

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

1 op 5 werknemers is burn-out nabij

Risico burnout
Ben jij immuun voor een burn-out? Denk vooral niet dat het jou nooit kan overkomen, want het aantal werknemers dat uitvalt door een burn-out stijgt elk jaar. Ook het aantal mensen dat zich in de danger zone bevindt, is in stijgende lijn. Dat blijkt alvast uit een aantal onderzoeken.

Toename aantal burn-outs

De cijfers van het Riziv spreken voor zich: in vijf jaar tijd is het aantal Belgen dat langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt is door een burn-out of depressie met maar liefst 46% gestegen. De werkelijke cijfers liggen hoogstwaarschijnlijk nog een pak hoger want de statutaire ambtenaren die onder een apart ziektesysteem vallen, zijn niet in die Riziv-cijfers inbegrepen.

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Ook het aantal werknemers dat zich in de gevarenzone bevindt, is in stijgende lijn. Zo blijkt uit een onderzoek van levensverzekeraar NN dat maar liefst 1 op de 5 werknemers een verhoogd risico heeft op een burn-out. Bekijk dus gerust eens je werkplek en besef dat er heel wat enthousiaste en gemotiveerde collega’s rondlopen die erg vatbaar zijn voor een burn-out. Zorg dus goed voor jezelf… en voor elkaar.

Burn-out vermijden? Kies de juiste baas

Wie loopt een verhoogd risico?

Volgens een onderzoek van hr-dienstverlener Securex blijkt dat het risico op een burn-out daalt al naargelang de leeftijd. Zo lopen jongeren jonger dan 25 zo’n 2,4 keer meer risico dan werknemers ouder dan 54. Alleenstaanden met kinderen hebben 39% meer kans dan andere werknemers en lager opgeleide arbeidskrachten zijn dan weer meer vatbaar voor een burn-out dan een universitair geschoolde collega (25,5% versus 20,5%).

Wat de geografie betreft: In Wallonië ligt het risico opmerkelijk hoger dan in Vlaanderen (28% versus 22,5%).

Lees ook: 13 manieren om een burn-out te voorkomen

Wat met zelfstandigen?

Een zelfstandige heeft makkelijk praten want hij of zij kan zelf het werkritme en de workload bepalen waardoor een burn-out niet echt een issue is. Qua vooroordeel kan het alleszins wel tellen. Uit de verschillende onderzoeken blijkt alvast dat ook zij steeds vaker uitvallen door een burn-out (+ 59% op vijf jaar tijd).

Gek genoeg vindt de gemiddelde zelfstandige niet dat hij of zij een risico loopt op een burn-out (1 op de 8 zelfstandigen versus 1 op de 5 werknemers). De reden voor deze denkwijze zou kunnen zijn dat zelfstandigen ervan uitgaan dat ze flexibel en veerkrachtig genoeg zijn om het vele werk aan te kunnen. Zeker wanneer er financiële problemen zijn, lijkt het aantrekkelijk en logisch om dan nog harder en langer te werken… zonder al dan niet op tijd en stond grenzen te stellen.

Extra: Burn-out werkt anders bij mannen dan bij vrouwen

(fd)

24 november 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook