Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Hoe blijf je wakker tijdens een saaie vergadering?

Hoe herken je een burn-out bij je collega?

Hoe herken je een burn-out bij je collega
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in. De gestegen kosten in levensonderhoud worden hierbij voorgedragen als één van de belangrijkste stressfactoren.

Het aantal jongeren met een burn-out is nog nooit zo hoog geweest, blijkt uit het recente 360 Global Well Being onderzoek van internationale zorgverlener Cigna bij meer dan 3.000 werknemers over de hele wereld. Hun enquête toont aan dat 98 procent van werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar symptomen van een burn-out vertoont. Dat is een opmerkelijk hoog aantal.

Werkgevers blijven soms in gebreke. Terwijl 40 procent van de werknemers behoefte heeft aan geestelijke gezondheidszorg op het werk, blijkt dat slechts 24 procent van de werkgevers dit ook daadwerkelijk verleent aan de medewerkers, aldus de studie van Cigna International. Hun rapport geeft ook aan dat klachten onder werknemers over geestelijke gezondheid in 2022 met 31 procent toenam.

Extra: Burn-out werkt anders bij mannen dan bij vrouwen

Burn-out symptomen

Anne Lepetit, medisch directeur bij Cigna International, overloopt de vijf belangrijkste symptomen van een burn-out onder werknemers, waar werkgevers (en collega’s) op kunnen letten:

  1. Terneergeslagen voelen: het gevoel dat je te veel taken op je bord hebt
  2. Hulpeloos voelen: regelmatig een gevoel voor richting verliezen
  3. Twijfelen aan jezelf: een gebrek aan vertrouwen in jezelf en je capaciteiten
  4. Negatief denken: een patroon van negatief denken over jezelf en je omgeving
  5. Uitputting: zowel fysiek als mentaal
Ontdek: Voorkom jouw burn-out in 6 stappen

“Burn-out is een reëel probleem voor ons allemaal, vooral op de werkvloer. Bijna drie jaar na de pandemie zorgt mentale uitputting, die hiermee verband houdt, ervoor dat mensen letterlijk crashen”, oppert Anne Lepetit.

De gestegen kosten in levensonderhoud worden dus voorgedragen als één van de belangrijkste stressfactoren onder de ondervraagden. Meer dan een derde (36 procent) geeft dit als oorzaak op voor hun stress. “Dit toont aan hoe hard financiële zorgen de gezondheid van mensen beïnvloeden - iets waar werkgevers zich misschien niet altijd van bewust zijn.”

Lees ook: Geldzorgen leidt voor 1 op de 3 tot (langdurig) verzuim

Burn-out checklist

Het onderzoek wijst ook naar een gebrek aan kennis. “Veel mensen denken dat een burn-out zich enkel uit in emotionele en fysieke uitputting. Ze modderen dan vaak verder aan, zonder de burn-out te behandelen, wat tot meer problemen kan leiden”, aldus Anne Lepetit.

“Burn-outs zijn voor veel mensen moeilijk te detecteren en iedereen reageert er verschillend op. Maar hoe eerder burn-outs worden ontdekt, hoe beter de prognoses zijn”, aldus Lepetit, die hiervoor de volgende checklist opgeeft om werkgevers te helpen om burn-outs aan te pakken op de werkvloer:

  1. Vraag regelmatig hoe het met jouw werknemers gaat en neem de tijd om actief te luisteren;
  2. Stel dagelijkse doelen die minimale inspanning vergen, zoals elke dag 15 minuten wandelen;
  3. Grijp iedere kans aan om een collega of teamlid te prijzen;
  4. Heb een positieve mindset, deze moet vanaf bovenaf doorsijpelen naar alle medewerkers;
  5. Introduceer lichaamsbeweging in de dagelijkse routine.
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

(William Visterin)

20 februari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook