Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

6 signalen dat je teveel werkt

Hoe herken je een burn-out? 10 signalen en 4 remedies!

Een burn-out wordt vaak gezien als een mythe of een gemakkelijke diagnose voor iemand die de werkdruk niet meer aankan. Niets is minder waar.

Je moe voelen, niet uit bed kunnen. Alles lijkt zwaar en je ziet het helemaal niet meer zitten om naar je werk te gaan. Herken je dit gevoel of ken je iemand die hier ook mee kampt? Iedereen krijgt of kent in zijn omgeving wel iemand met een burn-out. Wil je weten hoe je jezelf, vrienden, familie en collega’s hiermee kunt helpen?

Wat is een burn-out?

Je kan niet altijd aan iemand zien dat hij (of zij) kampt met een burn-out. De ene dag kan iemand perfect komen werken en de volgende dag komt hij niet meer opdagen en blijft hij weken thuis. Daarom is het belangrijk dat je weet wat een burn-out is.

Mensen met een burn-out zijn niet gewoon gestresseerd. Ze zijn uitgeput en futloos, en hebben vaak ook geen toekomstperspectief meer. Zo kampen ze met vragen over waar ze willen staan in het leven, maar ook of wat ze nu aan het doen zijn wel zin heeft.

Een burn-out ontwikkelt zich over maanden en zelfs jaren. Er zijn 12 fases, die je kan onderscheiden. Beginnen doet een burn-out bij jezelf overwerken en niet goed meer voor jezelf zorgen en eindigt in de laatste fase met een depressie.

Een burn-out wordt vaak gezien als een mythe of een gemakkelijke diagnose voor iemand die de werkdruk niet meer aankan. Toch staat het in de internationale classificatie van het menselijk functioneren.

Hoe herken je een burn-out?

Hoe kan jij nu zien of iemand die je kent, kampt met een burn-out? Met deze 10 eenvoudige signalen kun je zien of er een reden is om je zorgen te maken.

  1. Je hoort dat iemand het haat om elke dag te gaan werken, toch blijft hij langer dan nodig.
  2. Je ziet iemand meerdere malen per dag uitvliegen zonder geldige reden.
  3. Je vraagt iemand hoe het met hem gaat, maar hij weet niet goed wat hij moet antwoorden.
  4. Je merkt dat hij zich isoleert en enkel praat over koetjes en kalfjes.
  5. Zijn partner vertelt je dat hij zich nooit echt ontspant. Ook niet in zijn vrije tijd. Ook merk je dat zijn mails nooit lang onbeantwoord blijven.
  6. Je ziet dat hij gemakkelijk nerveuze tics heeft. Zoals spelen met een balpen.
  7. Normaal is hij een sociaal en open persoon. De laatste tijd heeft hij ging zin meer in leuke dingen zoals eens iets gaan drinken of eten.
  8. Hij zegt: “Ja” op elk nieuw project. Ook al heeft hij al een overvolle planning.
  9. Situaties en collega’s maken hem zenuwachtiger dan normaal.
  10. Hij ontkent en neemt geen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van zijn gedrag.

Herken jij deze signalen bij je collega’s of vriendenkring? Nee, super! Als het wel zo is, dan is het tijd om die persoon te helpen. Maar hoe?

4 remedies tegen een burn-out

Iemand helpen met een burn-out is niet gemakkelijk. Een burn-out herkennen is moeilijk. Toch zijn er een paar dingen die je zelf kan doen. Zo verbeter je de werksfeer en zorg je ervoor dat iemand zich weer helemaal top voelt.

1. Druk iemand met de neus op feiten

Dit is meteen de moeilijkste stap. Heel wat mensen relativeren hoe ze zich voelen en schrijven dat gevoel toe aan stress. Bovendien is ontkenning een voorspelbare reactie. Stel je voor dat iemand naar je toe komt om te zeggen dat je je niet zoals gewoonlijk gedraagt, zou jij hem dan geloven? Daarom is het belangrijk om te vertellen wat je ziet. Als je goed overeenkomt met iemand werkt een directe aanpak waarschijnlijk het best.

Wil je het liever voorzichtiger aanpakken? Vraag dan aan je collega of hij een burn-out- en stresstest wil afleggen. Dit is ook gemakkelijker voor mensen die geslotener zijn. Een burn-outtest kun je op heel wat verschillende internetpagina’s vinden. Geeft de test aan dat er een probleem is? Dan kan hij professionele hulp inschakelen.

2. Wees een goede steun achter de schermen

Een probleem met beide handen aanpakken is niet zo gemakkelijk. Wees er daarom voor je collega. Zorg dat hij of zij zichzelf de juiste vragen stelt om de situatie in perspectief te plaatsen. Zoals: Wat passioneert mij? Waarom doe ik het werk dat ik nu doe? Hoe zou ik me voelen als ik mijn huidige situatie aanpas en verander?

3. Actie!

Eens dat je collega erkent dat hij een probleem heeft, kan er aan gewerkt worden. Wat je kan doen, is helpen om een plan op te stellen. Dat bestaat uit 6 delen. In het eerste deel, stel je een aantal realistische doelen op. Bijvoorbeeld een aantal taken die voor het eind van de maand af moeten zijn. Het tweede deel gaat over het behouden van een gezonde balans. Daarbij kun je een slaapschema opstellen. Het derde deel dient dan weer om te relativeren en te ontspannen. Hierbij werk je aan tools om de stress onder controle te houden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je collega ook een beetje me-time incalculeert. Luister bijvoorbeeld elke dag een halfuurtje naar muziek of lees de krant. Ten vijfde is het belangrijk om te werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Ga op zoek naar artikels die hem inspireren en motiveren. Tot slot is het belangrijk dat je een goede steun hebt. Denk aan je beste vriend, partner of een mentor. Met wie kan jij gemakkelijk praten over wat er je dwarszit?

4. Wees aanwezig en moedig aan

Uiteindelijk hebben mensen iemand nodig die luistert en waar ze op kunnen rekenen. Je kan je collega helpen om een gesprek aan te gaan met de manager of werkgever om de werkdruk wat te verzachten. Alle kleine beetjes helpen. Ook is het goed om iemand te motiveren om zijn routine wat aan te passen. Zorg ervoor dat hij af en toe een frisse neus haalt en niet altijd vastzit in dezelfde vicieuze cirkel.

Omgaan met een burn-out is niet gemakkelijk, maar het komt steeds vaker voor. Met deze tips kan je iemand helpen en kan je misschien wel een burn-out voorkomen. Voorkomen is nog altijd belangrijker dan genezen.

(mr) 

25 mei 2018
Anderen bekeken ook