Werkplek
Vorige

1 van 634

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw baas tegen rugpijn?

België in top 10 beste landen om te werken

België in top 10 beste landen
Werkomstandigheden: ze verschillen van plaats tot plaats, van cultuur tot cultuur. Betaalde verlofdagen, moederschapsverlof, het aantal wekelijkse werkuren … het zijn factoren die mee de rangorde bepalen van de beste landen om in te werken. Volgens een onderzoek van de medische verzekeraar William Russel staat België in de top 10.

William Russel vergeleek in totaal 30 landen. Denemarken spant de kroon, Mexico neemt de laatste plaats in. Benieuwd naar de aspecten waarop België beter scoort dan andere landen? En op welke vlakken we nog kunnen verbeteren? Lees het hier.

Extra: De 10 beste landen voor telewerkers

Hola, België!

België doet het verbazingwekkend goed op verschillende vlakken. Ook wat verloning betreft. Maar ook in andere categorieën laten we heel wat landen achter ons.

De Labour Rights Index is een handig meetmiddel dat de wettelijke en juridische gegevens van 115 landen vergelijkt. Deze tool wijst aan waar medewerkers op de juiste manier wettelijk beschermd zijn. België deelt in deze categorie de 5de plaats met Frankrijk en Zweden. Lang niet slecht!

België heeft ook het op drie na hoogste jaarloon. We schitteren vlak onder onze noorderburen, die de derde plaats innemen. Nóg meer verdienen? Dan trek je best naar Denemarken (tweede plek) of steek je de plas over naar de VS (eerste).

Een Belgische werkweek telt gemiddeld 30,42 uren. Daarmee staan we nipt boven Finland in de ranglijst. Een mooie zesde plek voor België in de categorie gemiddeld aantal werkuren per week. In de categorie minimumlonen halen we nog net de top 10.

Gelukkig met wat jij verdient? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Hoewel, België …

Hoewel België hoog scoort in veel categorieën, is er toch nog werk aan de winkel. Alle categorieën waar we niet in de top 10 staan, zijn werkpunten.

Estlandse bedrijven voorzien 62 weken moederschapsverlof. In België zijn dat er een pak minder. Ons land deelt de 18de plaats met Canada, met 16 weken moederschapsverlof.

Met 20 betaalde verlofdagen per jaar staat België op de 11de plek. In het gezelschap van het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen, Nieuw-Zeeland, Litouwen en Letland. De top 10 wenkt. Dat doet hij niet in de categorie betaalde feestdagen. Daar palmt België pas de 18de plaats in. Ons land telt er 10. Japan spant de kroon met maar liefst 16 betaalde feestdagen.

Ook op het vlak van arbeidsrechten moeten we hoger durven mikken. We behoren jammer genoeg niet tot het kransje landen die het minst vaak de arbeidsrechten met de voeten treden. Integendeel. België krijgt hier op zijn rapportkaart de melding ‘herhaaldelijke schending van de arbeidsrechten’. Tijd om gemotiveerd de tweede zit aan te vatten.

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

Kortom, België?

Kort samengevat: België is op veel vlakken goed bezig. En in de categorieën waar we nog wat aan onze positie moeten werken, staan we niet als laatste. De 10de algemene plaats is alvast een opsteker. Nu nog die werkpunten aanpakken!

Ontdek: Deze steden hebben de beste (en slechtste) werk-privébalans
Job-alert: jobs op maat in je mailbox

(sv/em) - Bron: William Russel

27 januari 2023
Anderen bekeken ook