Loonbrief
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel hou jij over van 500 euro opslag?

5 redenen om je loonbrief goed te bewaren

Loonbrief
Elke maand een moment om naar uit te kijken: je salaris dat eindelijk op je bankrekening wordt gestort. Of het nu per post of elektronisch wordt verzonden, je loonbrief is een belangrijk document dat je inkomen bevestigt en je best levenslang bewaart. We sommen enkele redenen op waarom het beter is om je loonstrookje bij te houden.

1. Je pensioenrechten vaststellen

In België is de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar. Dit komt gewoonlijk overeen met een loopbaan van minstens 35 jaar. De pensioenaanvraag gebeurt automatisch voor mensen die op de wettelijke leeftijd op pensioen gaan.

Dit is echter niet het geval voor diegenen die na hun 65ste willen blijven werken of net eerder met pensioen willen gaan. De kans bestaat dus dat je je loonstrookjes zal moeten verstrekken om aan te tonen dat je voldoende hebt bijgedragen aan je pensioen.

Bovendien ben je nooit immuun voor een procedurefout die het proces kan vertragen. Wil je stress omtrent je pensioenaanvraag vermijden? Verlies je loonbriefjes dan niet uit het oog.

Ontdek: Hoe kan ik mijn pensioen aanvragen?

2. Een krediet aanvragen

Voor elke kredietaanvraag, of het nu om een kredietkaart, persoonlijke of hypothecaire lening gaat, heeft de bank het recht om naar een bewijs van inkomen te vragen. Gewoonlijk wordt er naar een identificatiebewijs, een bankrekeningafschrift, een bewijs van adres en de twee of drie laatste loonbriefjes gevraagd. Als je zelfstandige bent, dienen je drie laatste aanslagbiljetten als inkomstenbewijs.

3. Een huis of appartement huren

Hoe moderner, nieuwer of hoe beter gelegen het appartement of huis, des te meer zullen eigenaren bewijzen en garanties van hun potentiële huurders eisen.

Om zeker te zijn dat je over de middelen beschikt om het appartement of huis te kunnen huren, zal er je quasi automatisch worden gevraagd om een inkomstenbewijs te overhandigen. Dat zijn dan meestal je twee of drie laatste loonbriefjes. Voorkom dat je jouw droomhuis aan je ziet voorbijgaan door een stomme vergetelheid en houd die loonstrookjes dus toch maar even bij!

Extra: Krijg jij je loonbrief al digitaal?

4. Je belastingaangifte invullen

Gevreesd door velen, maar het moet: de belastingaangifte is een echte must-do aan het begin van de zomer. Het is erg belangrijk dat je alle informatie omtrent je inkomens kent: salaris, roerend, onroerend, kadastraal enzovoort. Dat helpt tegelijkertijd om eventuele fiscale voordelen niet te vergeten, zoals een bepaalde belastingaftrek, vrijgestelde inkomens of dienstencheques.

CHECK: Snap jij wat er allemaal op je loonbrief staat?

5. Een visum aanvragen

Sommige landen – zoals de Verenigde Staten – zijn erg strikt met betrekking tot het inkomen van kandidaten die het land willen bezoeken. Dit geldt met name voor studentenvisa, aangezien de persoon moet kunnen overleven en dus over voldoende inkomsten beschikken. Wil je er voor een langere periode verblijven (ongeacht of je studeert of werkt), dan zal je mogelijks je loonbrief aan je visumaanvraagdossier moeten koppelen.

Je loonbrief ontcijferd: een overzicht

(jvb) - In samenwerking met TopCompare.be 

8 augustus 2022
Anderen bekeken ook