Snap jij wat er allemaal op je loonbrief staat?
Voel jij je elke maand weer een dummie bij het lezen van je loonbrief? Je bent niet alleen: 1 op 4 Belgen snapt er ook niks van.
Op plek 12 in een lijst van 16: daar staat België op de zogenaamde Payroll Proficiency Index van HR-adviseur SD Worx. Het bedrijf ondervroeg daartoe meer dan 4.500 bedrijven in Europa. De index geeft weer hoe vlot Europese bedrijven omgaan met payrollprocessen. Hoe hoger op de index, hoe beter. Polen doet het qua loonadministratie het meest efficiënt, gevolgd door Noorwegen en Spanje.
Frankrijk bezet dan weer de laatste plek op de index. Dat is voornamelijk te wijten aan de complexe wetgeving en de impact ervan op de loonberekening. Een element dat ook in ons land speelt.
Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
Er zijn overigens verschillende elementen die het payrollproces bemoeilijken of juist vereenvoudigen. Bij de Payroll Proficiency Index speelt namelijk niet alleen de wetgeving, maar ook onder meer de gebruikte technologie, de eigen payroll-expertise, het personeelsbestand en externe partners.
“Elk land kent andere uitdagingen en een andere complexiteit met betrekking tot wetgeving, verloning en fiscaliteit”, aldus Sofie Maerevoet, global sales expert bij SD Worx. “Internationaal actieve werkgevers beseffen dit vandaag maar al te goed.”
In het onderzoek werden bedrijven van alle grootte en actief in de meest diverse sectoren opgenomen. Ze zijn verspreid over zestien landen in Europa: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
(William Visterin)
24 april 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Voel jij je elke maand weer een dummie bij het lezen van je loonbrief? Je bent niet alleen: 1 op 4 Belgen snapt er ook niks van.
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.
Brutoloon, belastbaar loon, nettoloon, RSZ en bedrijfsvoorheffing. Wie voor het eerst z'n loonbrief onder ogen krijgt, fronst vaak de wenkbrauwen...
Wat betekent het plan van Van Peteghem voor jouw loonstrookje en wat heeft het voorstel écht in petto voor jou? Een overzicht.
De zoektocht naar personeelsmedewerkers voor loonadministratie verloopt steeds moeizamer. “Een ontzettend belangrijk, maar ondankbaar beroep.”
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Dankzij de verlaging van de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid zullen sommige werknemers netto méér overhouden dan voorheen. Ben jij bij de gelukkigen?
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.