Loonbrief
Vorige

1 van 98

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Hoe complex is loonadministratie in België?

Hoe complex is loonadministratie in België
Loonadministratie is in België een behoorlijk complexe bedoening, zo blijkt.

Op plek 12 in een lijst van 16: daar staat België op de zogenaamde Payroll Proficiency Index van HR-adviseur SD Worx. Het bedrijf ondervroeg daartoe meer dan 4.500 bedrijven in Europa. De index geeft weer hoe vlot Europese bedrijven omgaan met payrollprocessen. Hoe hoger op de index, hoe beter. Polen doet het qua loonadministratie het meest efficiënt, gevolgd door Noorwegen en Spanje.

Frankrijk bezet dan weer de laatste plek op de index. Dat is voornamelijk te wijten aan de complexe wetgeving en de impact ervan op de loonberekening. Een element dat ook in ons land speelt.

Je loonbrief ontcijferd: een overzicht

Meer dan wetgeving

Er zijn overigens verschillende elementen die het payrollproces bemoeilijken of juist vereenvoudigen. Bij de Payroll Proficiency Index speelt namelijk niet alleen de wetgeving, maar ook onder meer de gebruikte technologie, de eigen payroll-expertise, het personeelsbestand en externe partners.

“Elk land kent andere uitdagingen en een andere complexiteit met betrekking tot wetgeving, verloning en fiscaliteit”, aldus Sofie Maerevoet, global sales expert bij SD Worx. “Internationaal actieve werkgevers beseffen dit vandaag maar al te goed.”

Gelukkig met wat je verdient?

In het onderzoek werden bedrijven van alle grootte en actief in de meest diverse sectoren opgenomen. Ze zijn verspreid over zestien landen in Europa: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

(William Visterin)

24 april 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook