Vorige

1 van 247

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

Wat is het hoogste en het laagste loon dat je kan verdienen?

12 augustus 2019
Als we de federale overheidsdienst Economie mogen geloven – en waarom zouden we dat niet? – verdient tien procent van de werkende Belgen minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro per maand verdient.
Ecarts de salaire
Een 21-jarige werknemer moet minstens 1.472 euro per maand verdienen.

Als het verschil tussen beiden, de loonkloof, nog groter wordt, zal dat vooral het gevolg zijn van veelverdieners die nog meer gaan verdienen. Een maximumloon dat werkgevers mogen betalen, bestaat immers niet. Een gewaarborgd minimumloon wel, al is dat bedrag niet voor iedereen gelijk. Het minimuloon hangt af van de functie, de leeftijd en het aantal dienstjaren.

Minimumloon vs. leefloon

"Een 21-jarige werknemer moet minstens 1.414 euro bruto per maand verdienen. Ben je 22 en heb je een jaar anciënniteit, stijgt dat bedrag naar 1.468 euro", legt Brecht Decroos van Hudson uit (nvdr: vanaf 01/02/2012 bedragen deze minimumlonen respectievelijk 1.472 en 1.529 euro). "Het exacte bedrag hangt af van de sector, maar sectorale minimumlonen zijn altijd hoger dan het gewaarborgde loon."

De juiste bedragen vindt u hier.

Dat gewaarborgde minimumloon is niet hetzelfde als het leefloon, wat een OCMW-uitkering is voor mensen met weinig of geen bestaansmiddelen. Voor een alleenstaande bedraagt dat ongeveer 725 euro per maand.

Maximumloon?

Een wettelijk salarisplafond bestaat dan weer niet. "Toch gelden er in praktisch elk bedrijf maximumlonen, afhankelijk van van de functie of het functieniveau. Ook het loon van wie volgens barema wordt betaald, is begrensd", aldus Decroos.

Over de zeer hoge lonen, de toplonen, is de voorbije jaren veel gediscussieerd. Velen vonden het, en vinden dat nog altijd, onethisch dat veelverdieners riante bonussen uitbetaald krijgen terwijl minder fortuinlijke werknemers de broeksriem moeten aanhalen. "Bij een topmedewerker, iemand die onmisbare meerwaarde heeft gecreëerd, hoort nu eenmaal een toploon. Vaak draagt zo iemand grote verantwoordelijkheden. Het loon is dan navenant", zegt Decroos.

Broos evenwicht

Wat niet betekent dat het evenwicht nooit zoek geraakt. "Dat kan, maar het is aan elk bedrijf afzonderlijk om te waken over de loonethiek. Is die er niet, riskeert het bedrijf opgejaagd te worden door zowel de publieke opinie als door de eigen medewerkers."

Soms moeit de politiek zich met de toplonen. Meestal wordt dan het begrip corporate governance vanonder het stof gehaald. Van bedrijven wordt verwacht dat ze dan comités oprichten rond deugdelijk bestuur. Een concreet gevolg is dat nu heel wat bedrijven hun toplonen vermelden in het jaarverslag. Maar wat die bedragen precies betekenen, daar heeft een leek nog vaak het raden naar.

(wv)

Gebaseerd op 'Uw verdiende loon' van Ivan De Witte en Brecht Decroos, uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, 19,95 euro, 240 pagina's.
 &nbsp&nbsp

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16153 andere jobs