Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende

Wat is het hoogste en het laagste loon dat je kan verdienen?

laagste vs. hoogste loon
Als we de federale overheidsdienst Economie mogen geloven – en waarom zouden we dat niet? – verdient 10% van de werkende Belgen minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro per maand verdient.

Als het verschil tussen beiden, de loonkloof, nog groter wordt, zal dat vooral het gevolg zijn van veelverdieners die nog meer gaan verdienen. Een maximumloon dat werkgevers mogen betalen, bestaat immers niet. Het minimumloon hangt af van de functie, de leeftijd en het aantal dienstjaren.

Minimumloon vs. leefloon

Vanaf 18 jaar moet een werknemer minstens 1.806,16 euro bruto per maand verdienen (sinds 1 april 2022). "Het exacte bedrag hangt af van de sector, maar sectorale minimumlonen zijn altijd hoger dan het gewaarborgde loon", aldus Brecht Decroos van Hudson.

CHECK: Hoeveel bedraagt jouw minimumloon?

Dat gewaarborgde minimumloon is weliswaar niet hetzelfde als het leefloon, wat een OCMW-uitkering is voor mensen met weinig of geen bestaansmiddelen. Het leefloon bedraagt:

  • voor een alleenstaande: 1.093,80 euro
  • voor een samenwonende 729,20 euro
  • voor wie samenwoont met een gezin te zijnen laste: 1.478,22 euro

Bovenstaande bedragen zijn nettobedragen, van kracht sinds 1 maart 2022.

Bereken: Hoeveel blijft er netto van jouw brutoloon over?

Maximumloon?

Een wettelijk salarisplafond bestaat dan weer niet. "Toch gelden er in praktisch elk bedrijf maximumlonen, afhankelijk van de functie of het functieniveau. Ook het loon van wie volgens barema wordt betaald, is begrensd", getuigt Decroos.

Over de zeer hoge lonen, de toplonen, is de voorbije jaren veel gediscussieerd. Velen vonden het, en vinden dat nog altijd, onethisch dat veelverdieners riante bonussen uitbetaald krijgen terwijl minder fortuinlijke werknemers de broeksriem moeten aanhalen. "Bij een topmedewerker, iemand die onmisbare meerwaarde heeft gecreëerd, hoort nu eenmaal een toploon. Vaak draagt zo iemand grote verantwoordelijkheden. Het loon is dan navenant", zegt Decroos.

Lees ook: Waarom CEO's zoveel meer verdienen...

Broos evenwicht

Wat niet betekent dat het evenwicht nooit zoek geraakt. "Dat kan, maar het is aan elk bedrijf afzonderlijk om te waken over de loonethiek. Is die er niet, riskeert het bedrijf opgejaagd te worden door zowel de publieke opinie als door de eigen medewerkers", besluit Decroos.

Soms moeit de politiek zich met de toplonen. Meestal wordt dan het begrip corporate governance vanonder het stof gehaald. Van bedrijven wordt verwacht dat ze dan comités oprichten rond deugdelijk bestuur. Een concreet gevolg is dat nu heel wat bedrijven hun toplonen vermelden in het jaarverslag. Maar wat die bedragen precies betekenen, daar heeft een leek nog vaak het raden naar.

Extra: Welke factoren bepalen je loon?

(wv/kv) - Bronnen: ACV / VVSG

Gebaseerd op 'Uw verdiende loon' van Ivan De Witte en Brecht Decroos, uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, 19,95 euro, 240 pagina's.

1 april 2022
Anderen bekeken ook