Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 246

Volgende

Hoeveel bedraagt jouw minimumloon?

minimumloon overhandigd
In België heb je als werknemer op zijn minst recht op het wettelijke minimumloon ...

Dat is niet hetzelfde bedrag voor iedereen. Hoeveel het minimumloon precies bedraagt in jouw geval, hangt af van je functie, je leeftijd en je anciënniteit. Let wel: er bestaat een onderscheid tussen het minimumloon en het gewaarborgd minimumloon.

Minimumloon

In tegenstelling tot veel andere landen, heeft België geen door de wet vastgesteld minimumloon. Het minimumloon wordt in België vastgelegd in een cao, een arbeidsovereenkomst tussen vakbonden en werkgevers. Doordat het minimumloon is vastgesteld in zo'n collectieve arbeidsovereenkomst, kan het minimumloon verschillen per sector.

Het minimumloon is sowieso bindend. Dat betekent dat je als werknemer in geen enkele sector of onderneming minder loon mag krijgen dan dit vastgestelde bedrag. Méér betalen mag natuurlijk wel altijd.

Jouw minimumloon? Check de website van de federale overheidsdienst Werk.

Gewaarborgd minimumloon

Het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) of interprofessioneel minimumloon geldt voor alle sectoren en is vastgelegd in twee collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) van de nationale arbeidsraad (NAR).

Dit GGMMI (gewaarborgd minimumloon) geldt als absolute ondergrens voor elke werknemer in België en bedraagt:

  • Vanaf 18 jaar: 1.625,72 euro
  • Vanaf 19 jaar met 6 maanden dienst (anciënniteit): 1.668,86 euro
  • Vanaf 20 jaar met 12 maanden dienst (anciënniteit): 1.688,03 euro

Goed om weten: bovenstaande bedragen zijn bruto maandlonen én de minimumlonen in jouw sector kunnen hoger liggen dan dit algemene, interprofessionele minimumloon (GGMMI).

Sowieso is het minimumloon een belangrijke bescherming voor de werknemer. Voor een handig overzicht van de minimumlonen per sector kan je terecht op de website van de federale overheidsdienst Werk.

(sjv/kv) - Bron: ACV / Federale Overheid

4 juli 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook