Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 265

Volgende
Volgend artikel:

Wat denkt jouw baas als jij opslag vraagt?

Brussel betaalt het best

Manneken Pis
De Belgische lonen zitten overal in de lift. Al verschilt het gemiddeld brutoloon nog altijd behoorlijk over het ganse land. Brussel betaalt het best, gevolgd door Vlaams-Brabant en Antwerpen, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas.

Over heel België beschouwd kan een werkende Belg gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.881 euro. Dat blijkt uit het Jobat Salariskompas, dat inzicht geeft in het loon en de extralegale voordelen van de werkende Belg. Zowat 96.000 respondenten over heel het land namen deel aan het onderzoek.

Meer dan Belgisch gemiddelde

In Brussel kan je het meest verdienen: gemiddeld 4.475 euro bruto per maand. Ook Vlaams-Brabant betaalt haar werknemers - met gemiddeld 3.948 euro bruto per maand - meer dan het landelijke gemiddelde. Brussel en Vlaams-Brabant zijn in dit opzicht de Belgische koplopers.

Het verschil heeft te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de EU. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er behoorlijk vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld nu eenmaal meer dan bedienden en arbeiders.

Werken in Brussel: Ontdek er alles over in onze special
  Gemiddeld bruto maandloon Tov 2018
Brussel 4.475 euro + 12,1%
Vlaams-Brabant 3.948 euro + 17,4%
Antwerpen 3.866 euro + 16,7%
Oost-Vlaanderen 3.704 euro + 17,3%
Limburg 3.597 euro + 17,4%
West-Vlaanderen 3.579 euro + 16,8%

Gemiddeld bedraagt het bruto maandloon in Vlaanderen 3.752 euro, oftewel gemiddeld 723 euro minder dan in Brussel. Overal zijn de lonen wel gestegen in vergelijking met 2018, al is die stijging niet overal even groot doorgetrokken. In Vlaams-Brabant en Limburg is de groei het hoogst, in Brussel het laagst. Het gemiddelde voor Vlaanderen ligt op een loonstijging van 16,7% tov 2018.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Best in Brussel

Het Brusselse gewest lijkt dus, op basis van de inzichten uit het Jobat Salariskompas, de ‘beste’ plek om te werken:

  • Het gemiddelde loon is er veruit het hoogste. Zelfs 25,3% hoger dan in West-Vlaanderen, waar men momenteel het minst verdient.
  • Men krijgt er (gemiddeld gezien) meer vakantiedagen: 29 ten opzichte van 27 in Vlaanderen.
  • Het aantal extralegale voordelen is er ook hoger: gemiddeld 7,75 vs. 6,40 in Vlaanderen.
  • De tevredenheid met het loonpakket ligt in Brussel ook het hoogst.
Gelukkig met wat je verdient?

Toch is er één dimensie waar het Brussels gewest het verschil niet op kan maken: geluk in het professionele leven. Daar zit Brussel op hetzelfde niveau als de andere provincies, wat natuurlijk ook niet slecht(er) is. Enkel in Limburg is men iets meer gelukkig met zijn of haar professionele leven dan in de rest van ons land.

Op zoek naar een job in onze hoofdstad? Bekijk het huidige vacatureaanbod in Brussel
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

(kv) - Bron: Jobat Salarisrapport 2023

20 september 2023
Anderen bekeken ook