Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel hou jij over van 500 euro opslag?

Heb je 't financieel moeilijk? Zo kan je werkgever helpen...

financiële hulp van de werkgever
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Niet dat je mag verwachten dat hij of zij uit sympathie zomaar al jouw facturen en rekeningen zal betalen, toch zijn er wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou een duwtje in de rug te geven.

Financiële zorgen thuis en op het werk

Het leven wordt steeds duurder en door de stijgende inflatie en de hoge energie- en voedselprijzen zien heel wat mensen hun spaargeld wegsmelten als sneeuw voor de zon. Zeker zij die maar weinig financiële marge hebben – of gewoon financiële pech – komen steeds vaker in moeilijkheden. Geldproblemen of financiële stress hebben bovendien een negatieve impact op het geluksgevoel en zijn zeker niet bevorderlijk voor de arbeidsvreugde en productiviteit op de werkvloer.

“Financieel welzijn en mentaal welzijn gaan samen”, weet Prof. dr. Bert Schreurs, professor aan de Vrije Universiteit Brussel. “Het is logisch dat iemand met financiële zorgen niet goed in zijn/haar vel zit. Ook op de prestaties op de werkvloer heeft dat een negatief effect. De focus gaat helemaal naar geld en het gebrek daaraan. Financiële zorgen zijn de oorzaak van cognitieve problemen en ondermijnen de motivatie.”

Gelukkig met wat je verdient?

“Mensen die financiële onzekerheid ervaren kunnen zich minder goed concentreren, waardoor ze meer fouten maken. Hun motivatie om te werken is niet intrinsiek, wel extrinsiek: ze werken omdat er geld in het laatje moet komen. Dat is zeker niet de motivatie die een werkgever graag bij werknemers ziet.”

CHECK: Waarom motivatie voor jou zo belangrijk is

Empathische werkgever

Uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt dat nogal wat werkgevers zich het welzijn van hun personeel oprecht aantrekken. Niet onlogisch natuurlijk, want een werknemer die zich goed in z’n vel voelt, zorgt voor een meerwaarde op de werkvloer. Toch hoeft het niet altijd om een puur financiële tegemoetkoming te gaan, zo zijn er best wel wat kleine ingrepen die de financiële stress hopelijk wat kan verlichten.

financiële steun van de werkgever

Bijna 1 op 3 Belgische werkgevers betaalt een voorschot op het loon vóór het einde van de maand. Dit kan er bij heel wat werknemers voor zorgen dat hun betalingen alsnog op tijd betaald kunnen worden zonder eventuele bijkomende kosten. Zelfs een voorschot op de eindejaarspremie is in bepaalde gevallen (11%) een weloverwogen idee.

Ook het voorstel om op kantoor te komen werken i.p.v. thuis te telewerken (28%) is een galante oplossing om het energieverbruik bij je thuis binnen de perken te houden.

TIP: Bespaar energie en ga naar je werk... of vraag extra thuiswerkvergoeding

Het moet gezegd, sommige bazen denken echt goed mee met hun personeel: zo biedt maar liefst 1 op 7 bedrijven zelfs loopbaanbegeleiding aan om een jobfunctie of carrière te kunnen aanpassen aan een eventuele bijverdienste, flexijob of zelfstandig bijberoep na de werkuren. Dat die empathie loont, spreekt voor zich: een werknemer die zich goed in zijn of haar vel voelt is er vaak 2 waard én het zorgt voor een sterker engagement naar de werkgever toe.

EXTRA: 7 slimme tips om te sparen, zelfs als het even wat moeilijker gaat

(fd) - Bron: Acerta en VUB

26 juni 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook