Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1075

Volgende
Volgend artikel:

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

Hoe hoog ligt jouw geluksscore?

Geluksscore
Geld verdienen is één ding, maar ben je ook tevreden over je loon? En waarschijnlijk nog belangrijker: met je professionele leven in het algemeen?

Deze twee vragen komen aan bod in de recente editie van het Salariskompas van Jobat. Daaruit blijkt dat 36 procent aangeeft om (erg) tevreden te zijn met zijn of haar loonpakket. Deze groep geeft zijn loonpakket een score van 8, 9 of 10. Ongeveer 9 procent ‘buist’ het loonpakket van de werkgever, met een score dus van 4 of minder.

De tevredenheid over het loon stijgt samen met het opleidingsniveau, het aantal werknemers in de organisatie en de anciënniteit. Mannen zijn over het algemeen positiever dan vrouwen, al verdienen ze gemiddeld ook meer. De sectoren met de hoogste tevredenheid zijn ook de sectoren die hoog scoren op het vlak van brutoloon en extralegale voordelen.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon? (e-gids)

En de geluksfactor?

Naast tevredenheid over het loon, is er ook de professionele tevredenheid in het algemeen. 41 procent (dus vier op tien) geeft een score van 8, 9 of 10 voor het geluksgevoel in hun professionele leven. Dezelfde drijfveren komen terug als bij de tevredenheid met het loonpakket, al zijn ze iets minder uitgesproken. 

Een van de meest bepalende factoren van het geluksgevoel is evenwel het punt waarop mensen staan in hun carrière: bij mensen die een nieuwe uitdaging overwegen, ligt het geluksgevoel een stuk lager.

Bij die groep geeft 16 procent aan erg gelukkig te zijn, terwijl bij diegenen die zich willen ontwikkelen binnen hun huidige job dat 54 procent is.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Ook binnen de verschillende functiegroepen zijn er grote verschillen inzake dat geluksgevoel. We stellen vast dat vooral management (53 procent) en onderwijsfuncties (52 procent) hoog scoren. Aan het andere uiterste zien we creatieve beroepen, design, journalistiek, marketing en communicatie. Rond de 33 procent is daar tevreden over zijn of haar professionele leven.

Check het Jobat Salariskompas en vergelijk je loon met dat van anderen!

(William Visterin)

10 mei 2021
Anderen bekeken ook