Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Het pensioen van een hoofdinspecteur van politie: 3.800 euro bruto

Op welke leeftijd ga jij op pensioen?

Op welke leeftijd ga jij op pensioen
De Belg moet langer werken, zo klinkt het. Toch is de trend in de privésector net omgekeerd en gaan steeds meer Belgen net vervroegd op pensioen.

De wettelijke pensioenleeftijd ligt nu op 65, maar verhoogt in 2025 naar 66 en in 2030 naar 67 jaar. Maar velen halen de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar al niet. Van de Belgische werknemers die in 2021 met pensioen gingen, deed 37,5% dat vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65. Dat is een stijging van 14% in vergelijking met 2019.

Dat blijkt uit een analyse door hr-dienstenbedrijf Acerta van de gegevens van 290.000 werknemers en 200.000 zelfstandigen. “De onzekerheid door de coronacrisis zorgde er in 2020 al voor dat opvallend meer vijftigers en zestigers eieren voor hun geld kozen en de arbeidsmarkt verlieten”, aldus Ellen Van Grunderbeek van Acerta Consult. “Maar die trend zet zich door in 2021, ook al is het minder sterk dan in 2020.”

Lees ook: Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Bij de zelfstandigen zwaaide iets meer dan de helft (51%) af vóór 65 jaar. Terwijl 31% van de bedienden die vorig jaar met pensioen gingen jonger was dan 65 jaar. 47% van de arbeiders stopte vóór de 65e verjaardag. “Maar arbeiders beginnen gemiddeld genomen op jongere leeftijd te werken”, oppert Van Grunderbeek. “Ze hebben dus op jongere leeftijd een voldoende lange loopbaan én het werk dat ze doen, is fysiek zwaarder. Dat maakt een pensioen vóór hun 65e logischer.”

Extra: Ga in 10 stappen vroeger met pensioen

Welke leeftijd?

Het Belgische systeem laat vervroegde uitstroom uit de arbeidsmarkt toe en daar maken veel Belgen dus (nog) gebruik van. In 2021 was de gemiddelde pensioenleeftijd voor arbeiders 62,8 jaar, bedienden zijn gemiddeld een jaar ouder op de dag dat ze voor het pensioen kiezen, namelijk 63,8 jaar.

BEREKEN: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?

Voor zelfstandigen heeft het onderzoek niet meteen een gemiddelde pensioenleeftijd voor handen, maar het percentage zelfstandigen tenslotte dat vroegtijdig op pensioen gaat ligt met 51% een stuk hoger dan bij werknemers. Volgens Acerta komt dat doordat zelfstandigen niet dezelfde opties hebben als werknemers voor een ‘zachte landing’ van hun loopbaan, met bijpassing door de RVA.

“Voor zelfstandigen is het kiezen: met pensioen gaan of blijven doorgaan”, klinkt het. Tijdens de coronacrisis gingen, net als bij werknemers, ook meer zelfstandigen vroegtijdig met pensioen, maar die tendens lijkt nu gekeerd.

Op pensioen: 3 tips om het zwarte gat te vullen

(William Visterin)

20 juli 2022
Anderen bekeken ook