Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 379

Volgende
Volgend artikel:

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

6 opties om naast je job nog bij te verdienen

Man bijverdienste
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen om hun dagdagelijkse onkosten te kunnen betalen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer het huidige loon niet volstaat

De groeiende inflatie, de grondstoffenschaarste door de oorlog in Oekraïne, de snel stijgende energie- en brandstofprijzen en voedselwaren die opeens een pak duurder geworden zijn: voor heel wat mensen betekent het dat ze vaak moeten puzzelen en kiezen om alles betaald te krijgen. Het spaarboekje kan dan wel een tijdelijke financiële buffer zijn, toch is het niet de bedoeling om vanuit die rekening voortdurend bij te storten op de gezinsrekening.

Mogelijke optie: opslag vragen of bijverdienen. Wanneer je baas niet direct openstaat voor een financiële tegemoetkoming, kun je best op zoek gaan naar een extra inkomen. Maar is dat wel zo gemakkelijk als je al een vast contract hebt?

6 interessante mogelijkheden

Wie flexibele werkuren heeft of bereid is om voor of na zijn vaste dagtaak nog wat extra te werken bij een andere werkgever, kan zich laten inspireren door de volgende mogelijkheden.

1. Zoek een vaste bijverdienste

Van leerlingenvervoer en poetshulp tot deeltijds magazijnier of weekendwerker in de horeca, retail of logistiek: wie op zoek gaat naar een vaste bijverdienste heeft in principe heel wat mogelijkheden. Hierbij is de uitdaging wel dat je die extra werkuren bij een tweede werkgever realistisch moet kunnen inplannen voor en na de huidige werkuren van je eerste werkgever.

Goed om te weten: het bijkomende inkomen van je vaste bijverdienste wordt aanzien als een beroepsinkomen, hierop moet je dus ook belastingen en sociale bijdragen betalen.

2. Word zelfstandige in bijberoep

Heb je een hobby of passie die je ten gelde wil laten maken? Dan is het nu misschien wel hét moment om het te proberen als zelfstandige in bijberoep.

Check vooraf wel zeker de voorwaarden, de administratieve en fiscale verplichtingen en de voor- en nadelen vooraleer je je enthousiast inschrijft bij een sociaal verzekeringskantoor.

Een bijberoep starten? Enkele valkuilen

3. Zoek een flexi-job

Heb je sporadisch tijd en zin om wat extra te werken? Dan kan een flexi-job een goede aanvulling zijn. Hierbij werk je met een raamcontract waarbij je extra werkgever jou kan oproepen om te komen bijwerken. Voorwaarde is wel dat je minstens 4/5de bij een of meerdere werkgevers werkt. Ook gepensioneerden kunnen van dit stelsel gebruik maken.

Het goede nieuws is dat het aantal jobfuncties waarbij je als flexi-job aan de slag kan, werd uitgebreid: nu kan je niet alleen in de horeca aan de slag maar ook in de detailhandel (denk hierbij aan bakkers, slagers, grootwarenhuizen en kappers). Sinds 1 januari 2023 kan je bovendien ook in de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector aan de slag als flexi-jobber.

Goed om te weten: als flexi-jobber is je brutoloon gelijk aan je nettoloon.

Extra: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord

4. Ga betaald vrijwilligerswerk doen

Van vrijwilligerswerk word je niet rijk maar je krijgt in bepaalde gevallen wel een onkostenvergoeding van maximum 40,67 euro per dag (met een maximum van 1626,77 euro per jaar).

Tip: ga als vrijwilliger werken op een cultureel event en krijg – met wat geluk – een onkostenvergoeding én een gratis voorstelling.

Lees ook: Wordt vrijwilligerswerk vergoed?

5. Overweeg werken via een deelplatform

Van babysit, fietskoerier en maaltijdbezorger tot studiebegeleider en thuishulp: wie werkt via een erkend deelplatform kan een mooie cent bijverdienen. Zolang je extra inkomsten onder de grens van 6.540 euro bruto per jaar blijven, kun je gebruik maken van een verlaagd belastingtarief van 20%. Werk je meer, dan betaal je de volle pot.

6. Verhuur jezelf, je mobilhome of je huis

Vergeet het cliché dat je een perfect model moet zijn om je te kunnen inschrijven bij een castingbureau. Heel wat productiehuizen in de media zijn op zoek naar de girl/boy next door voor hun fotoshoots en opnames. Met wat geluk sta je binnenkort – betaald – te blinken op een poster of tv-scherm!

Je kunt niet alleen jezelf verhuren als people, ook je mobilhome of camper kun je verhuren (bv. via Goboony). Zelfs je huis kan in ruil voor een afgesproken vergoeding het perfecte decor zijn voor een spannende thriller of leuk reclamespotje (bv. Studio Scott). Waar wacht je nog op?

Wil jij graag wat bijverdienen? Bekijk het huidige vacatureaanbod op jobat.be

(fd)

1 januari 2023
Anderen bekeken ook