Dat stelt HR-dienstengroep Liantis na een analyse van de data bij ruim 10.000 werkgevers. 50,2% van de werkgevers die flexi-jobbers mocht inschakelen, deed dat in 2023 ook. In de horeca ging het zelfs om 69,6%.
Er hangen als flexi-jobber wel voorwaarden aan vast. Concreet moet je in het derde kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat, minstens vier vijfde gewerkt hebben bij 1 of meerdere werkgevers. Of je moet met pensioen zijn.
Interesse in een flexi-job? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Het merendeel van de flexi-jobbers (54,1%) is vrouw. De flexibele werkkrachten verdienen bruto gemiddeld 13 euro per uur. “Daarvan moeten ze niks afdragen: hun brutoloon is dus gewoon hun nettoloon. Enkel de werkgever betaalt – nog tot het einde van dit jaar – een werkgeversbijdrage van 25% bovenop dit loon”, vertelt Matthias Debruyckere van Liantis.
Wie heeft een flexi-job… en waar?
Op 1 januari 2024 veranderen er enkele elementen aan het statuut. “Vanaf volgend jaar komen er sowieso 12 sectoren bij. Denk aan garages, land- en tuinbouwbedrijven, verhuisfirma’s, autorijscholen en begrafenisondernemingen”, aldus Debruyckere. “Daarnaast is er het feit dat niet-gepensioneerde flexi-jobbers die meer dan 12.000 euro bijverdienen vanaf volgend jaar belastingen moeten betalen. Al zal dat - gezien de hoge grens - eerder uitzonderlijk zijn.”
Ontdek: In welke sectoren kan je met een flexi-job werken?
Ten derde zullen werkgevers hun flexi-jobbers moeten betalen volgens de geldende loonbarema's in de sector. “In de praktijk betekent dat dat sommige flexi-jobbers mogelijk een loonsverhoging krijgen. Enkel in de horeca blijft een uitzondering van toepassing en geldt dit dus niet.”
Lees ook: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
(William Visterin)
23 december 2023Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?
Het leven wordt alsmaar duurder, ook voor jongeren. Hoeveel jongeren hebben een extra inkomen? Wat is hun motivatie daarvoor? En wat zijn de voordelen?
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Flexi-jobs worden steeds populairder. Heb jij al naast je vaste job je handen uit de mouwen gestoken? Er zijn tal van redenen om actief een centje bij te verdien met een flexi-job.