Flexi-job
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Aantal flexi-jobbers blijft stijgen

flexi barista
Werk je naast je vaste job ook nog als flexi-jobber? Je bent niet alleen: flexi-jobs worden steeds populairder en daar zijn goede redenen voor.

Voorwaarden en voordelen

Om een flexi-job te kunnen uitoefenen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je als werknemer minstens 4/5de werken bij één of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever. Ook gepensioneerden kunnen als flexi-jobber ingeschakeld worden.

Hét grote voordeel als flexi-jobber is dat je verdiende brutoloon ook gewoon je nettoloon is. Je betaalt hierop dus geen bedrijfsvoorheffing, socialezekerheidsbijdragen of inkomstenbelasting.

FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord

Ook voor de werkgever kan het aannemen van een flexi-jobber interessant zijn: naast de flexibiliteit betaalt hij of zij hierop een verlaagd tarief van maar 25% werkgeversbijdragen i.p.v. de volle pot. Kortom: flexi-job = win-win.

Waar vind je ze?

Dat de populariteit van flexi-jobs groot is, blijkt nog maar eens uit recente cijfers. Momenteel is zo’n 7,6% van alle werknemers na de vaste werkuren ook nog aan de slag als flexi-jobber. Dat is een stijging van maar liefst 48% in vergelijking met vorig jaar.

Vooral de horeca (23,49%) en de zelfstandige kleinhandel (waaronder bv. ook supermarkten en kledingwinkels) zijn populaire sectoren om na de uren wat onbelast bij te verdienen.

Lees ook: In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Nieuw vanaf 1 januari 2023 is dat je nu ook in de zorg, de sport- en de kunstensector kunt flexi-jobben. Uit de resultaten van een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta blijkt dat er in die nieuwe sectoren voorlopig nog niet veel flexi-jobbers zijn gesignaleerd. Concreet: 0,06% in de zorg en 1% in de kunstensector.

Vooral in oude sectoren

“Flexi-jobbers zitten vooral nog in de ‘oude’ sectoren, minder in de ‘nieuwe’. Daar zijn verschillende verklaringen voor”, zegt Tom Dirix, Expert lonen en sectorale bepalingen van Acerta Consult.

”Om te beginnen hangt het succes van flexi-jobs samen met de arbeidskrapte, die nog altijd speelt en die maakt dat ondernemingen blij zijn dat ze op flexi-jobbers kunnen rekenen.

Horeca-uitbaters hebben al jarenlang ervaring met het inzetten van flexi-jobbers. “In andere sectoren is de mogelijkheid om flexi-jobbers in te zetten mogelijks nog te nieuw om impact te hebben.

Vind jouw flexi-jobber: 60 dagen lang jouw vacature gratis online

Tegelijkertijd zijn er in de zorg en in de kunstensector bepaalde beperkingen aan het statuut. Flexi-jobbers mogen bijvoorbeeld geen zorgfuncties uitoefenen. In de sector van de kunsten is het flexi-statuut voorbehouden voor niet-artistieke ondersteunende functies. Dat kan uiteraard een rem op het succes zetten.”

Jong versus ouder

Nog opvallend: vooral ambitieuze jongeren tussen 25 en 35 jaar kiezen voor een flexi-job (35,7%). 1 op de 10 flexi-jobbers is dan weer ouder dan 64.

grafiekflexi

“We merken dat jongere mensen zich niet graag meteen vastpinnen in hun job. Ze gunnen zichzelf tijd om te ontdekken wat ze echt willen en daar past de flexi-job bij”, gaat Tom Dirix verder.

”Tegelijk is dit ook de leeftijdscategorie die financieel nog geen of weinig reserve heeft, en vaak ook nog geen kinderen, waardoor de job(s) meer ruimte kan/kunnen innemen.”

Lees ook: Flexi-jobs: een zegen, of toch een vloek?

"Aan de andere kant van het spectrum ziet de oudere leeftijdscategorie de flexi-job mogelijk als een kans om zich sociaal nuttig te blijven voelen en/of om nog iets anders te doen dan wat hun hoofdjob is (geweest). Uiteraard kan ook voor hen het financiële aspect nog spelen: een flexi-job kan een interessante aanvulling zijn op het (pre-)pensioen."

(fd) - Bron: Acerta

17 juli 2023
Anderen bekeken ook