Starters
Vorige

1 van 211

Volgende
Volgend artikel:

Op twee dagen ben je aangeworven

2 op de 3 jongeren verdienen bij

Helft jongeren verdient bij
Het leven wordt alsmaar duurder. Ook voor jongeren. Uit recent onderzoek van staffing specialist Walters People blijkt dat ze daarom vaak een bijbaantje zoeken. Naast hun voltijds werk is twee derde nog zelfstandige in bijberoep of ‘flexi-jobber’. Hoeveel jongeren hebben een extra inkomen? Wat is hun motivatie daarvoor? En wat zijn de voordelen? Özlem Simsek, managing director van Walters People, legt het voor je uit.

Jongeren met een bijbaantje: hun aantal blijft groeien. Dat blijkt uit de RSZ-cijfers én uit een Europese enquête bij 6000 professionals.

  • Twee derde van de jonge werknemers verdient intussen iets bij.
  • Op minder dan een jaar tijd (derde kwartaal van 2021 versus tweede kwartaal van 2022) steeg het aantal flexi-jobbers met 29%.
  • In 2021 waren er 6% meer zelfstandigen in bijberoep dan het jaar voordien.

Motivatie

Waarom willen jongeren eigenlijk bijverdienen? En waarom stijgt hun aantal zo snel? Ook daarvoor geeft Özlem enkele redenen. De hoofdmotivatie is dat de jeugd zich zorgen maakt. Dubbel zoveel als oudere collega’s. Over hun loon, werkzekerheid, emotioneel welzijn …

Hun spaarpotje is meestal ook minder groot dan dat van ervaren rotten met meerdere jaren op de carrièreteller. En dat kan eng zijn in de huidige economische situatie.

CHECK: Jongeren (15-24 jaar) worden steeds actiever

What’s in it for you?

Voorheen werkten vooral ervaren professionals in bijberoep. Daar deelden ze dan hun kennis en ervaring met jonge medewerkers. Die tijd is voorbij. Özlem moedigt jongeren die iets willen bijverdienen alleen maar aan.

“Het is niet alleen financieel interessant, een bijberoep getuigt ook van ondernemerschap, initiatief, innovatief denken en sterke managementskills. Werkgevers zouden die eigenschappen moeten aanmoedigen”, vertelt Özlem.

Extra: Wat trekt jonge medewerkers aan in hun job?

Beide perspectieven

Het is mooi dat jongeren iets extra’s willen verdienen. Maar hoe staan de twee partijen op de werkvloer hier tegenover? Vaak voelen werknemers zich er niet comfortabel bij om het tegen hun werkgever te vertellen. Nochtans is het beter om transparant te zijn.

“Zo onderhoud je een vertrouwensband met je werkgever. Uiteraard moeten werknemers aantonen dat hun productiviteit niet lijdt onder de andere activiteiten. Werkgevers appreciëren openheid en eerlijkheid”, zegt Özlem.

Aan de andere kant is het essentieel dat werkgevers het nut van een bijberoep inzien. Je zou denken dat het nefast is voor de main job, maar niets is minder waar. “Denk maar aan een marketingmedewerker die in zijn vrije tijd bijklust als freelance grafisch ontwerper. Die extra skills en ervaring kan hij of zij ook tijdens het dagelijkse werk inzetten. Het kan zelfs een toegevoegde waarde voor het bedrijf betekenen”, vertelt Özlem.

Overweeg je een bijverdienste? Hou rekening met deze tips

Duwtje in de rug

Werkgevers zouden bijvoorbeeld zelfstandigen in bijberoep kunnen helpen door hen een platform te bieden.

“Denk maar aan iemand die een passie heeft voor bakken. En taarten verkoopt in zijn of haar vrije tijd. Of iemand die yogalessen geeft na de werkuren. Laat collega’s kennismaken met die nevenactiviteiten van de bijverdieners. Dat versterkt niet alleen de onderlinge band, het is ook goed voor de productiviteit tijdens de voltijdse job”, besluit Özlem.

Een bijberoep starten? Enkele valkuilen

(sv/em) - Bron: Walters People

20 januari 2023
Anderen bekeken ook