Variabel loon
Vorige

1 van 33

Volgende
Volgend artikel:

Geniet jij al van de voordelen van een cafetariaplan?

Geniet jij al van de voordelen van een cafetariaplan?

Cafetariaplan
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Guy Van Hauwermeiren, expert Flexibel Verlonen bij HR- en Well-beingpartner Attentia, licht de voordelen toe van zo’n cafetariaplan. “Het groeit mee met de noden en vragen van jou en je gezin, en ook voor werkgevers is het een budgetneutrale oplossing.”

Als je werkgever flexibel verlonen aanbiedt, dan heb je als werknemer de vrije keuze om een deel van bijvoorbeeld je extrabaremieke brutoloon, eindejaarspremie, bonus of budget van je bedrijfswagen, in te ruilen voor een ander voordeel. Je werkgever bepaalt welke voordelen dat zijn en hoeveel budget ter beschikking wordt gesteld.

Courante mogelijkheden in een cafetariaplan zijn een hospitalisatie- of ambulante zorgverzekering, multimedia zoals een laptop of smartphone, extra verlofdagen, een medische check-up of mobiliteitsoplossingen.

Zelf je loonpakket samenstellen: kan dat zomaar?

Het financiële voordeel

Stel dat je bijvoorbeeld je bruto eindejaarspremie - of een deel ervan - wil omzetten in een laptop. Op de ingeruilde premie betaalt je werkgever geen werkgeversbijdrage (voor een bediende doorgaans zo’n 27%). De werkgever kan deze besparing naar jou doorschuiven, zodat je een budget van 2.000 euro plus 27% hebt, of 2.540 euro. Je kan dus een laptop kiezen voor dit budget, terwijl je anders maar zo'n 1.000 euro netto overhoudt van je eindejaarspremie. Een voordeel van maar liefst 1.540 euro.

Gelukkig met wat je verdient?

Tegelijk is dit systeem ook voor werkgevers budgetneutraal. Medewerkers houden meer over, terwijl werkgevers hetzelfde budget aanbieden. “Bij Attentia worden regelmatig nieuwe keuzes aangeboden. De meest gekozen voordelen blijken een hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen en pensioensparen”, vertelt Van Hauwermeiren.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

Mobiliteitsoplossingen troef

“Wat mobiliteit betreft, evolueert de vraag en sturen we regelmatig bij. Denk aan een bedrijfsfiets, een abonnement voor de trein, tram, bus of waterbus, een kleinere, elektrische bedrijfswagen, …”, gaat Van Hauwermeiren verder.

“Steeds meer bedrijven bieden Mobility as a Service aan. Daarbij kies je afhankelijk van je verplaatsing een passend vervoersmiddel. Zelfs de iets oudere generatie medewerkers, die verknocht is aan z’n bedrijfswagen, combineert meer andere keuzes en bedankt voor ellenlange files.”

Met een cafetariaplan kun je als werknemer een oplossing op maat van jouw wensen en de noden van je gezin kiezen.

  • Jonge ouders zijn gesteld op hun elektrische bakfiets.
  • Wie tieners in huis heeft, is dan weer gebaat met een kwalitatieve laptop.
  • Heb je op een bepaald moment in je leven meer cash nodig om je hypothecaire lening af te betalen of wil je extra verlofdagen, dan zijn ook daar oplossingen voor.
  • Enzovoort.
Fiets of auto: hoe ga jij naar je werk?

De aandachtspunten

“Werknemersorganisaties zijn vaak kritisch voor een cafetariaplan. Er zijn inderdaad aandachtspunten waar je als medewerker van op de hoogte moet zijn, maar die vragen wel om wat context”, aldus Van Hauwermeiren.

  • Er is een impact op je eventuele ziekte- of werkloosheidsuitkering, maar die impact is voor de meeste inkomens heel klein.
  • Ook wat je pensioen betreft, is de impact relatief.

“Kies je over drie jaar voor een voordeel van ongeveer 1.000 euro per jaar, dan heeft dat een impact van 1 euro netto op je pensioen per maand”, besluit Van Hauwermeiren. “Maar kies je dan met deze 3 keer 1.000 euro voor een fiets van 3.000 euro, dan win je wel om en bij de 1.000 euro. Wie is duizend maanden met pensioen?”

Ontdek: Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

(bv) - Bron: Attentia

26 april 2024
Anderen bekeken ook