Variabel loon
Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Kostenforfaits kunnen je loon aardig aandikken

Welke soorten bonus bestaan er?

bonus soorten
Wie als werknemer goed presteert kan bovenop zijn vast maandloon ook nog een variabel loon krijgen. Dit is een extra financiële verloning die jou of het team beloont voor de extra inzet waardoor een doel of prestatie werd bereikt. Deze bonussen bestaan in meerdere vormen.

1. Prestatiebonus

Dit bedrag heb je helemaal aan je eigen, persoonlijke inzet te danken.

2. Teambonus

Hiermee wordt een groep werknemers of afdeling van een bedrijf collectief beloond voor een uitzonderlijke prestatie.

3. Winstpremie of winstdeelname

Deze bonus wordt toegekend aan alle werknemers van het bedrijf en kan bestaan uit zowel een vastgelegd bedrag als een percentage van het brutoloon.

4. Loonbonus

Wanneer een vooraf bepaalde collectieve doelstelling behaald wordt, kan een groep werknemers hiervoor een loonbonus krijgen. Deze vorm van extra verloning kan voor de werknemer sociaal en fiscaal erg gunstig uitvallen. Zo word je als werknemer in 2022 tot 3.558 euro bruto vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen.

Let wel: op dit bedrag wordt een solidariteitsbijdrage van 13,07% ingehouden, je houdt dus maximaal 3.094 euro netto over. Ook op fiscaal vlak is dit bijzonder interessant. Het fiscaal vrijgesteld bedrag bedraagt in 2022 3.094 euro: hierop betaal je dus geen belastingen.

ONTDEK: Wat is het nadeel van een bonus?

(mr)

4 april 2022
Anderen bekeken ook