Variabel loon
Vorige

1 van 35

Volgende
Volgend artikel:

Hoe groot is jouw bonus dit jaar?

Wat is een loonbonus?

loonbonus
Na het behalen van een collectieve doelstelling kan een schouderklopje van de baas best wel deugd doen. Maar een ondernemer die zijn personeel hiervoor écht wil belonen, kiest voor een loonbonus.

Extra verloning

Sinds 1 januari 2008 kan je als werknemer een loonbonus ontvangen. Deze extra financiële verloning, ook wel bekend onder de naam “niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel”, wordt soms toegekend bij het behalen van een collectieve doelstelling. Dit kan een financiële doelstelling (meer omzet of minder kosten) of een niet-financiële doelstelling zijn (kortere leveringstermijn, minder productieafval, minder ziekteverzuim of minder klantenklachten…).

CHECK: Welke soorten bonus bestaan er?

Teamwork!

In tegenstelling tot de prestatiebonus, die je individueel kunt “verdienen”, gaat het bij de loonbonus om een collectieve beloning. Dit kan zowel een team, groep of afdeling zijn in een bedrijf. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat door hun gezamenlijke inzet een prestatie of welbepaald doel bereikt werd.

Een loonbonus kan de spreekwoordelijke wortel zijn die werknemers extra motiveert om een tandje bij te steken en zo bepaalde targets te halen. Onderhandelen over de loonbonus is not done: de werkgever is niet verplicht om je dit aan te bieden, zie het als een financiële gunst.

ONTDEK: Wat is het nadeel van een bonus?

Sociaal en fiscaal voordelig

Een loonbonus is een financiële bonus die je bovenop je vast loon en eventuele extralegale voordelen ontvangt. Dit kan voor de werknemer sociaal en fiscaal erg gunstig uitvallen. Zo word je als werknemer in 2022 tot 3.558 euro bruto vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen.

Let wel: op dit bedrag wordt een solidariteitsbijdrage van 13,07% ingehouden, je houdt dus maximaal 3.094 euro netto over. Ook op fiscaal vlak is dit bijzonder interessant. Het fiscaal vrijgesteld bedrag bedraagt in 2022 3.094 euro: hierop betaal je dus geen belastingen.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen

(mr)

3 maart 2022
Anderen bekeken ook