Variabel loon
Vorige

1 van 35

Volgende
Volgend artikel:

Hoe groot is jouw bonus dit jaar?

Wat is het nadeel van een bonus?

bonus
Wie voor z’n bedrijf een bepaalde doelstelling of target bereikt, verdient op z’n minst een schouderklopje van de baas. Nog beter is dat je er extra voor verloond wordt. Maar wat is het nadeel hiervan?

Individuele prestatiebonus ...

Het krijgen van een individuele prestatiebonus kan je zelfvertrouwen en ego boosten. Toch blijf je best met beide voetjes op de grond. Je individuele bonus blijkt uiteindelijk toch niet zo individueel te zijn: ook de fiscus krijgt graag een deeltje van jouw koek… De reden hiervoor is dat deze bonus samenhangt met individuele prestaties en dus beschouwd wordt als extra loon.

De simulatietool van Attentia is een handige bruto-nettocalculator die precies berekent hoeveel je netto overhoudt. Reken er dus maar op dat je ongeveer de helft van het totale brutobedrag van de bonus wegschenkt aan Vadertje Staat.

BEREKEN: Hoeveel blijft er netto over van jouw brutoloon?

... versus collectieve loonbonus

Toch kan het ook anders. In tegenstelling tot de individuele prestatiebonus is een loonbonus een pak interessanter voor de werknemer. Deze bonusvorm, waarbij een groep werknemers collectief extra beloond wordt, kan sociaal en fiscaal erg gunstig uitvallen. Zo word je als werknemer in 2022 tot 3.558 euro bruto vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen.

Let wel: op dit bedrag wordt een solidariteitsbijdrage van 13,07% ingehouden, je houdt dus maximaal 3.094 euro netto over. Ook op fiscaal vlak is dit bijzonder interessant. Het fiscaal vrijgesteld bedrag bedraagt in 2022 3.094 euro: hierop betaal je dus geen belastingen.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen...

(mr)

2 februari 2022
Anderen bekeken ook