Vorige

1 van 59

Volgende
Volgend artikel:

Deel jij in de winst van je werkgever?

Kan ik mijn bonus via aandelenopties uitbetaald krijgen?

12 augustus 2019
Mijn werkgever wil mijn bonus niet cash, maar via aandelenopties uitbetalen. Kan dat?
Kan ik mijn bonus via aandelenopties uitbetaald krijgen?

De vervanging van een cashbonus door aandelenopties is een wijziging die jouw akkoord vereist. De cashbonus bied je immers een zeker voordeel, aandeelopties doen dat niet. Een aandelenoptie laat je toe om na het verstrijken van een vastgestelde termijn (meestal 3 tot 5 jaar) tegen betaling van een vooraf overeengekomen prijs (de uitoefenprijs) de optie uit te oefenen en de aandelen te verwerven. Deze aandelen kan je dan verkopen tegen de dan geldende marktwaarde. Belastingen worden berekend op basis van 15 procent (of onder voorwaarden 7,5 procent) van de waarde van de onderliggende aandelen op het tijdstip van toekenning van de aandelenopties.

Als de aandelenkoers stijgt, wordt de meerwaarde die je realiseert bij de achtereenvolgende uitoefening van de aandelenoptie en verkoop van het verkregen aandeel niet belast.

Indien je akkoord gaat om in plaats van een bonus aandelenopties te betalen, moet je werkgever eerst je recht op de cashbonus beëindigen. Sociale zekerheidsbijdragen blijven immers verschuldigd zolang een recht op een bonus bestaat, ook al wordt er geen bonus meer betaald. Het is daarom uit den boze om een verworven bonus om te zetten in aandelenopties. De toekenning van de aandelenopties is enkel mogelijk voor de komende bonusjaren. Zo’n vervanging is met jouw akkoord mogelijk. En als de aandelenkoers belooft te stijgen, is een aandelenoptie een veel aantrekkelijker voordeel dan een cashbonus.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16331 andere jobs