Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 63

Volgende
Volgend artikel:

Wat is een representatievergoeding en wie krijgt ze?

Kan mijn werkgever me een bedrijfsfiets geven?

De populariteit van de fiets in het woon-werkverkeer is een blijver. Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!

De bedrijfsfiets is 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor jij en je werkgever hier geen belastingen op moeten betalen. De enige voorwaarde hierbij is dat je de bedrijfsfiets gebruikt voor je woon-werkverkeer, maar dat hoeft niet uitsluitend zo te zijn. Bij regenweer bv. kan je de auto in plaats van de fiets nemen, en je mag ook slechts een deel van je traject met de fiets afleggen.

Indien je je bedrijfsfiets wel uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen en niet voor woon-werkverkeer, dan wordt de fiets gezien als een loonvoordeel. In dat geval moeten er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.

Ook alle onderhoudskosten (zoals reparatie van de fietslichten, controle van de bandenspanning, ...) zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van fietskledij, hangsloten, de plaatsing van een fietsenstalling, enzovoort. 

Met de fiets naar het werk: de pro's en contra's

Fietsvergoeding

Je werkgever kan je bovenop een bedrijfsfiets ook een fietsvergoeding geven. Voor het aanslagjaar 2024 gaat het om een bedrag van 0,27 euro per kilometer dat vrijgesteld is van socialezekerheidsbijdragen en belastingen.  

Wie naar het werk fietst en vandaag nog geen recht heeft op een fietsvergoeding, krijgt die wel vanaf 1 mei 2023. Vanaf dan wordt een fietsvergoeding namelijk verplicht voor alle werknemers in de privésector. Het gaat om een vergoeding voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer voor een maximale afstand van 40 kilometer per dag.

Lees ook: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Elektrische fiets

Krijg je een hybride fiets, elektrische fiets of speed pedelec van het bedrijf? Dan gelden dezelfde voordelen als bij een klassieke stadsfiets: geen sociale bijdragen of belastingen wanneer de fiets dient voor het woon-werkverkeer, en 100% aftrekbare kosten en fietsvergoeding. Op die manier wil de overheid bedrijven en werknemers stimuleren om bij woon-werkverplaatsingen voor de fiets te kiezen. 

Extra: Vergoeding nu ook voor elektrische fietsen

(lm) - Bron: sdworx.be 

2 januari 2023
Anderen bekeken ook