Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 74

Volgende

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

met de fiets naar het werk
Sportieve werknemers kunnen een mooi extraatje bij elkaar fietsen. Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,24 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen. Je komt dan al gauw aan meer dan 100 euro per maand.

Reken even mee. Stel dat je 15 kilometer van je werk woont (30 kilometer heen en terug) en je 210 dagen per jaar met de fiets naar het werk gaat. Je werkgever mag je dan een belastingvrije fietsvergoeding van 1.512 euro per jaar uitkeren (210 dagen x 30 km/dag x 0,24 euro/km) voor aanslagjaren 2020 en 2021. Dit komt neer op 126 euro netto per maand. 

Niet belastingvrij boven 0,24 euro per kilometer

Fietsvergoedingen zijn maar belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,24 euro per kilometer (voor inkomstenjaar 2020, nvdr). Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 1,50 euro per kilometer, dan wordt het surplus van 1,26 euro per kilometer wel onderworpen aan belastingen. Een forfaitaire maandelijkse vergoeding komt ook niet in aanmerking voor de vrijstellingsregeling.

Behalve een fietsvergoeding van 0,24 euro per kilometer kan je werkgever je trouwens ook nog belastingvrij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Deze wordt niet beschouwd als een belastbaar voordeel, natuurlijk enkel op voorwaarde dat je de bedrijfsfiets daadwerkelijk gebruikt voor je woon-werkverplaatsing.

Aftrekken van je fietsonkosten

Ook met je privéfiets naar het werk komen, is voordelig. Bovenop de fietsvergoeding mag je nog eens je werkelijke fietsonkosten zoals de afschrijving en het onderhoud van je fiets, parkingkosten etc. als fiscaal aftrekbare beroepskosten aangeven op je belastingaangifte. Over fietskledij die je ook privé kan gebruiken, bestaat betwisting: om commotie met de fiscus te vermijden geef je deze best niet aan als beroepskost.

Tweemaal bingo dus als je naar het werk fietst: je werkgever betaalt je fietsonkosten terug en de fiscus aanvaardt ze als fiscale aftrekpost.

(mr/kv)

12 december 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook