Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 63

Volgende
Volgend artikel:

Het mobiliteitsbudget: maak jij er al gebruik van?

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

met de fiets naar het werk
Sportieve werknemers kunnen een mooi extraatje bij elkaar fietsen. Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.

Reken even mee. Stel dat je 15 kilometer van je werk woont (30 kilometer heen en terug) en je 210 dagen per jaar met de fiets naar het werk gaat. Je werkgever mag je dan een belastingvrije fietsvergoeding van 2.205 euro per jaar uitkeren (210 dagen x 30 km/dag x 0,35 euro/km) voor aanslagjaar 2025. Dit komt neer op 183,75 euro netto per maand. 

Extra: Fietsen naar het werk voldoende gestimuleerd, of niet?

Niet belastingvrij boven 0,35 euro per kilometer

Het precieze bedrag van de fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf. In de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat, geldt echter de nationale standaard. Voor ondernemingen en sectoren die onder cao nr. 164 vallen, bedraagt de fietsvergoeding concreet 0,28 euro per kilometer in 2024, met een limiet van 20 kilometer per enkel traject.

Fietsvergoedingen zijn maar belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,35 euro per afgelegde kilometer (voor inkomstenjaar 2024, nvdr). Betaalt je werkgever je bijvoorbeeld 1,50 euro per kilometer, dan wordt het surplus van 1,15 euro per kilometer wel onderworpen aan belastingen.

Goed om te weten: sinds 2024 is de fietsvergoeding enkel nog fiscaal vrijgesteld als je beroepskosten forfaitair berekend worden. Wanneer je in je belastingaangifte kiest voor de aftrek van werkelijke beroepskosten, dan heb je dus geen recht meer op deze vrijstelling. Verder moet je ook rekening houden met een plafond van 3.500 euro per jaar voor de fiscale vrijstelling. Concreet komt dit neer op een goeie 40 kilometer per dag.

Behalve een fietsvergoeding kan je werkgever je trouwens ook nog belastingvrij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Deze wordt niet beschouwd als een belastbaar voordeel, natuurlijk enkel op voorwaarde dat je de bedrijfsfiets daadwerkelijk gebruikt voor je woon-werkverplaatsing. Ook de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets wordt enkel fiscaal vrijgesteld als je beroepskosten forfaitair berekend worden. 

Lees ook: Kan mijn werkgever me een bedrijfsfiets geven?

Type fiets

De enige voorwaarde om een vrijgestelde fietsvergoeding te ontvangen, is het gebruik ervan voor woon-werkverplaatsingen. Het maakt dus niet uit of het daarbij gaat om een racefiets, hybride fiets, elektrische fiets, mountainbike, enz. Of je nu je eigen fiets neemt of een bedrijfsfiets gebruikt via je werkgever, is dus ook niet van belang. 

(mr/kv/lm) - Bronnen: FOD Financiën / Partena / Securex

3 februari 2024
Anderen bekeken ook