Wordt mijn woon-werkverkeer vergoed?
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
Maak je gebruik van het openbaar vervoer om naar je werk te gaan, dan is de terugbetaling van je reiskosten volledig vrijgesteld van belasting.
Maak je als werknemer gebruik van gemeenschappelijk vervoer dat door je werkgever wordt ingelegd, dan is de reiskostenvergoeding vrijgesteld tot maximum de prijs van een treinabonnement in eerste klas. Ook carpooling valt hieronder, ongeacht wie de eigenaar is van het voertuig waarmee gecarpoold wordt.
Ga je dagelijks met je eigen auto of de motor naar het werk, dan worden je reiskostenvergoedingen vrijgesteld tot 410 euro (inkomstenjaar 2020 / aanslagjaar 2021), indien je gebruik maakt van het wettelijk kostenforfait. Concreet moet je op je belastingaangifte telkens twee bedragen aangeven. Onder punt a) het totale bedrag van de ontvangen reiskostenvergoeding en onder punt b) het vrijgestelde deel van die vergoeding. Het verschil tussen beide wordt door de fiscus toegevoegd aan je belastbaar inkomen.
En krijg je hiervoor een fietsvergoeding van je werkgever, dan kan je genieten van een bijzondere vrijstellingsregel. Fietsvergoedingen zijn namelijk belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,24 euro per kilometer (voor aanslagjaar 2020 en aanslagjaar 2021, nvdr.).
Deze vrijstellingsregelingen gelden alleen voor werknemers die genoegen nemen met het wettelijke beroepsonkostenforfait. Voor belastingplichtigen die hun werkelijke beroepskosten bewijzen zijn reisonkostenvergoedingen altijd belastbaar.
>> Hoe haal je het maximum uit je woon-werkverkeer via de belastingen?
Je mag ook verschillende vrijstellingsregelingen combineren als je met verschillende vervoersmiddelen naar het werk gaat (bijvoorbeeld eerst met de fiets naar het station en dan met de trein en bus tot aan het werk).
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
Als je je met je eigen wagen moet verplaatsen voor beroepsdoeleinden (bijvoorbeeld een klant bezoeken), heb je recht op een onkostenvergoeding.
Je werkgever is in principe niet verplicht om een fietsvergoeding te betalen, tenzij dit voorzien is in een collectieve arbeidsovereenkomst...
Ik zou graag carpoolen met drie collega’s, kan ik mijn kilometers dan nog wel inbrengen bij de fiscus?
"Momenteel werk ik voltijds voor één werkgever, maar ik zou liever twee deeltijdse jobs combineren. Heeft dit fiscale gevolgen?"
Enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor een opleiding bij de VDAB.
Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Bijna vier op tien werkgevers verbiedt zijn werknemers de toegang tot de populaire netwerksite Facebook. Ruim zeven op tien werkgevers legt het internetgebruik op kantoor aan banden.
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?