Woon-werk & reisvergoeding Vorige

1 van 62

Volgende

Moet ik belasting betalen op mijn woon-werkverkeer?

Of je belastingen moet betalen op je reiskostenvergoeding, hangt af van je keuze van transport, van en naar het werk ...

24 juni 2016

Delen

woon-werkverkeer

Openbaar vervoer

Maak je gebruik van het openbaar vervoer om naar je werk te gaan, dan is de terugbetaling van je reiskosten volledig vrijgesteld van belasting.

Gemeenschappelijk vervoer

Maak je als werknemer gebruik van gemeenschappelijk vervoer dat door je werkgever wordt ingelegd, dan is de reiskostenvergoeding vrijgesteld tot maximum de prijs van een treinabonnement in eerste klas. Ook carpooling valt hieronder, ongeacht wie de eigenaar is van het voertuig waarmee gecarpoold wordt.

Eigen vervoer

Ga je dagelijks met je eigen auto of de motor naar het werk, dan worden je reiskostenvergoedingen vrijgesteld tot 380 euro (aanslagjaar 2016), indien je gebruik maakt van het wettelijk kostenforfait. Concreet moet je op je belastingaangifte telkens twee bedragen aangeven. Onder punt a) het totale bedrag van de ontvangen reiskostenvergoeding en onder punt b) het vrijgestelde deel van die vergoeding. Het verschil tussen beide wordt door de fiscus toegevoegd aan je belastbaar inkomen.

Met de fiets

En krijg je hiervoor een fietsvergoeding van je werkgever, dan kan je genieten van een bijzondere vrijstellingsregel. Fietsvergoedingen zijn namelijk belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,22 euro per kilometer (voor aanslagjaar 2016, nvdr.).

Let op!

Deze vrijstellingsregelingen gelden alleen voor werknemers die genoegen nemen met het wettelijke beroepsonkostenforfait. Voor belastingplichtigen die hun werkelijke beroepskosten bewijzen zijn reisonkostenvergoedingen altijd belastbaar.

>> Hoe haal je het maximum uit je woon-werkverkeer via de belastingen? 

Je mag ook verschillende vrijstellingsregelingen combineren als je met verschillende vervoersmiddelen naar het werk gaat (bijvoorbeeld eerst met de fiets naar het station en dan met de trein en bus tot aan het werk).

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?