Carpoolen met firmawagen is fiscaal interessant
Als een werknemer voor het traject woon-werk chauffeur speelt voor een collega, dan kan hij volledig vrijgesteld worden van belastingen.
Desondanks betalen heel wat werkgevers hiervoor een tegemoetkoming aan hun personeel. De fiscus ziet dit als een verkapte vorm van extra loon en dus is deze onkostenvergoeding niet belastingvrij. Daarom moet zo’n woon-werkvergoeding op je loonfiche vermeld staan en moet je die op je belastingaangifte invullen. Alles is echter afhankelijk van de manier waarop je je naar het werk verplaatst.
Als je met de fiets naar je werk rijdt, kan je recht hebben op een fietsvergoeding. Sportieve werknemers kunnen zo een mooi extraatje bij elkaar fietsen, dat al gauw meer dan 100 euro per maand kan opleveren.
Zelfs als je met je eigen wagen naar het werk komt, kan het zijn dat je werkgever verplicht is om de werkelijk gemaakte kosten terug te betalen. Of misschien doet hij dat wel vrijwillig. In beide gevallen zal dit meestal op een forfaitaire basis per kilometer gebeuren.
Deze terugbetalingen zijn altijd vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Jaarlijks is tot 410 euro van deze onkostenvergoeding vrijgesteld voor belastingen (aanslagjaar 2020), echter enkel voor wie gebruik maakt van het wettelijk kostenforfait (en zijn werkelijke kosten dus niet bewijst).
Hoeveel en op welke manier jouw werkgever (een deel van) je treinabonnement terugbetaalt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die hierover werd afgesproken door de sociale partners binnen jouw sector. Eén ding staat vast: je werkgever moet minimum voldoen aan de algemene wettelijke regeling (cao nr. 19 octies) waarin het forfaitair bedrag wordt bepaald dat werkgevers aan hun pendelende werknemers moet uitbetalen. De rest is dan voor jouw rekening.
Hoeveel je werkgever terugbetaalt aan reiskosten hangt af van het soort abonnement je hebt. In sommige gevallen is de kostprijs van je abonnement gekoppeld aan de afstand. Dan zijn dezelfde voorwaarden als voor de trein van toepassing (zie link ‘forfaitaire bedragen’), maar geldt er wel een plafond van 75%.
Meestal vragen vervoersmaatschappijen echter een vaste prijs voor een bepaalde periode. In die gevallen komt de werkgever tussen voor 71,8% van die prijs, met een maximum van 30 euro per maand.
(kv)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als een werknemer voor het traject woon-werk chauffeur speelt voor een collega, dan kan hij volledig vrijgesteld worden van belastingen.
Een bedrijfswagen die je werkgever ter beschikking stelt en waarmee je privé-verplaatsingen mag doen, wordt aanzien als een voordeel van alle aard.
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Maar welke voorwaarden zijn er hier rond?
Bovenop je loon krijg je nog een heleboel extralegale voordelen. Eén daarvan kan een sociaal abonnement zijn. In dit artikel kom je te weten of jij aan je werkgever zo'n abonnement kan vragen of niet.
Wat is de prijs die men wil betalen om minder lang onderweg te zijn?
Sinds vorig jaar kun je een bedrijfswagen inruilen voor geld. En binnenkort kan je zelfs kiezen voor een duurzamer alternatief. Maar wat levert nu het meeste op?
Lange pendeltijden hebben een negatieve invloed op het welzijn en het functioneren van werknemers. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse overheid.
Met al die heisa over de bedrijfswagens tegenwoordig, vonden we het tijd om het laatste nieuwe succes voor te stellen: leasefietsen.
Het aantal leerlingen in duaal leren is vandaag vrij bescheiden. Maar in de toekomst zou dat wel eens kunnen veranderen.
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?