Hybride werken: wat wil de werknemer zelf?
Thuiswerken of terug naar kantoor? Hoe vaak willen we naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht het.
Of je werkgever nu wel of niet tussenkomt in de vervoersonkosten op weg naar het werk, hangt vooral af van hoe je de verplaatsing maakt. Kom je met het openbaar vervoer? Dan is je werkgever sowieso wettelijk verplicht om de gemaakte onkosten gedeeltelijk terug te betalen.
Rijd je met je eigen wagen naar het werk? Dan is je werkgever wettelijk niet verplicht om hierin financieel tussen te komen, al gebeurt het in de praktijk wel vaak: dit wordt dan afzonderlijk vastgelegd in de sectorale cao of individuele arbeidsovereenkomst.
Check: Hoeveel komt jouw werkgever tussen in je woon-werkverkeer?
Wie vandaag naar het werkt fietst, krijgt met wat geluk een fietsvergoeding van de welwillende baas. Een wettelijk recht is het dus nog niet. Maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 1 mei 2023 heeft namelijk elke werknemer in de privésector recht op een fietsvergoeding van 0,27 euro per kilometer.
Wie te voet naar het werk stapt, krijgt in principe geen wandel- of stapvergoeding (al mag de baas wel uit eigen wil een kilometervergoeding voorzien).
Door het vele telewerken is de situatie nu wel anders. Wie van thuis uit werkt, moet zich in principe niet meer extern verplaatsen naar het werk. Je interne verplaatsing binnenshuis van bv. de ontbijttafel naar de werkkamer wordt niet aanzien als woon-werkverkeer, hiervoor krijg je dus geen woon-werkvergoeding.
Extra: Wat als je van de trap valt tijdens al dat thuiswerk?
Wie op eigen initiatief telewerkt vanuit een coworkingspace of sattelietkantoor van het bedrijf informeert best even bij de hr-verantwoordelijke wat de mogelijkheden zijn.
Betekent dit dat je als thuiswerker financieel slechter af bent door het wegvallen van de woon-werkvergoeding? Niet noodzakelijk: als telewerker kun je bij je werkgever een belastingvrije thuiswerkvergoeding aanvragen. Deze forfaitaire onkostenvergoeding (de bureauvergoeding) bedraagt maximaal 132,07 euro per maand.
Daarenboven kan je werkgever ook nog een bijkomende kostenvergoeding voorzien tot 40 euro per maand die de kosten voor je internet en het gebruik van je pc vergoedt.
Lees ook: Moet je belastingen betalen op je woon-werkverkeer?
(fd)
13 december 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Thuiswerken of terug naar kantoor? Hoe vaak willen we naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht het.
Sinds 1 juli 2021 is telewerk niet meer verplicht en keren steeds meer werknemers terug naar kantoor. Is dit het ideale moment om te onderhandelen met je baas?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Wat is de impact van de coronapandemie op jouw verplaatsingen naar je (thuis)kantoor?
Hoe is het met jouw woon-werk mobiliteit gesteld? Doe de test en bereken jouw persoonlijke mobiliteitsscore!
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
Waar je werkt en hoe je naar je werk gaat, is voor iedereen anders. Net als hoe je dat ervaart. Jouw score achterhaal je via het Jobat Mobiliteitskompas.
Jobat, AMS en De Lijn ondervroegen voor hun Mobiliteitskompas 28.000 Vlamingen over hun woon-werkverkeer en thuiswerk. Dit zijn de 7 opvallende bevindingen...
Het is een hardnekkige mythe: alleen door vaak te jobhoppen, kun je de ‘corporate ladder’ beklimmen. Maar het klopt niet.