Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 61

Volgende

Heb je nog recht op een woon-werkvergoeding als je (vooral) thuiswerkt?

thuiswerken vs. woon-werkvergoeding
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt en je enige woon-werkverplaatsing die van je woonkamer naar je werkkamer is?

Algemeen principe

Of je werkgever nu wel of niet tussenkomt in de vervoersonkosten op weg naar het werk, hangt vooral af van hoe je de verplaatsing maakt. Kom je met het openbaar vervoer? Dan is je werkgever sowieso wettelijk verplicht om de gemaakte onkosten gedeeltelijk terug te betalen.

Rijd je met je eigen wagen naar het werk? Dan is je werkgever wettelijk niet verplicht om hierin financieel tussen te komen, al gebeurt het in de praktijk wel vaak: dit wordt dan afzonderlijk vastgelegd in de sectorale cao of individuele arbeidsovereenkomst.

Check: Hoeveel komt jouw werkgever tussen in je woon-werkverkeer?

Wie vandaag naar het werkt fietst, krijgt met wat geluk een fietsvergoeding van de welwillende baas. Een wettelijk recht is het dus nog niet. Maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 1 mei 2023 heeft namelijk elke werknemer in de privésector recht op een fietsvergoeding van 0,27 euro per kilometer. 

Wie te voet naar het werk stapt, krijgt in principe geen wandel- of stapvergoeding (al mag de baas wel uit eigen wil een kilometervergoeding voorzien).

Wat als je van thuis uit werkt?

Door het vele telewerken is de situatie nu wel anders. Wie van thuis uit werkt, moet zich in principe niet meer extern verplaatsen naar het werk. Je interne verplaatsing binnenshuis van bv. de ontbijttafel naar de werkkamer wordt niet aanzien als woon-werkverkeer, hiervoor krijg je dus geen woon-werkvergoeding.

Extra: Wat als je van de trap valt tijdens al dat thuiswerk?

Wie op eigen initiatief telewerkt vanuit een coworkingspace of sattelietkantoor van het bedrijf informeert best even bij de hr-verantwoordelijke wat de mogelijkheden zijn.

Alternatieve vergoeding

Betekent dit dat je als thuiswerker financieel slechter af bent door het wegvallen van de woon-werkvergoeding? Niet noodzakelijk: als telewerker kun je bij je werkgever een belastingvrije thuiswerkvergoeding aanvragen. Deze forfaitaire onkostenvergoeding (de bureauvergoeding) bedraagt maximaal 132,07 euro per maand.

Daarenboven kan je werkgever ook nog een bijkomende kostenvergoeding voorzien tot 40 euro per maand die de kosten voor je internet en het gebruik van je pc vergoedt.

Lees ook: Moet je belastingen betalen op je woon-werkverkeer?

(fd)

13 december 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook