CV
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Mag je liegen op je cv?

Wat mag (niet) op je cv: 5 do's en don'ts

CV do's en don'ts
Ook al lijkt het een goed idee om in je cv zoveel mogelijk informatie mee te delen, toch is dat niet altijd het geval. Vaak geldt het principe: hoe bondiger, hoe beter. Maar wat laat je best achterwege in je curriculum vitae?

Het is vaak een moeilijke afweging of je bepaalde informatie al dan niet op je cv zet. Langs de ene kant wil je namelijk met zoveel mogelijk (relevante) informatie een werkgever overtuigen van jouw kunnen, langs de andere kant wil je hem niet afschrikken met een overload aan (nutteloze) info.

Daarom: enkele tips die je op de goede weg kunnen helpen.

1. Ervaring

  • DO: Som al je vaardigheden en ervaringen op die relevant zijn voor de job. Pas je cv steeds aan van zodra je voor een andere functie solliciteert. Informatie die belangrijk is voor de ene baan is dat niet automatisch voor de andere.
  • DON'T: Lijst niet ALLE (kortstondige) jobs op die je OOIT hebt uitgeoefend. Als je verschillende tijdelijke contracten hebt gehad en deze in je cv plaatst, kan dit bij recruiters de indruk wekken dat je het moeilijk vindt om lang bij dezelfde werkgever te werken of dat je misschien wel snel verveeld geraakt. De uitzondering: een tijdelijke baan of stage die duidelijk relevant is voor de openstaande vacature.

2. Contactinformatie

  • DO: Voeg je privételefoonnummer en algemeen e-mailadres toe.
  • DON'T: Zet je nummer of e-mailadres van je huidig werk niet op je cv. Het is verstandig om je jobzoektocht privé te houden.

3. Gat(en)

  • DO: Los een hiaat in je cv op door duidelijk te maken hoe deze er gekomen is. Als je een jaar vrijaf nam om te kunnen reizen, vermeld dit dan zodat de werkgever dit 'gat' kan plaatsen.
  • DON'T: Laat gaten in je cv niet zonder uitleg. Werkgevers kunnen namelijk veronderstellen dat je iets te verbergen hebt. Erover liegen blijkt ook niet de beste zet.
Extra: Wat moet je doen met een gat in je cv?

4. Relevante vaardigheden

  • DO: Heb je in het buitenland relevante ervaring opgedaan? Vermeld dit dan in je curriculum vitae. Vooral als je solliciteert voor een internationaal bedrijf, kan dit een mooi pluspunt zijn. Ook een studie in het buitenland zet je dan best extra in de verf.
  • DON'T: Zet niets in je cv dat bedrijven niet moeten weten. Details over je geloof, politieke voorkeur of medische kwesties bijvoorbeeld laat je best achterwege.

5. Vrijwilligerswerk

  • DO: Een recruiter heeft niet noodzakelijkerwijs een voorkeur voor een kandidaat die enkel 'betaalde' ervaring op zijn cv heeft staan. Relevante vrijwilligerservaring doet er wel degelijk ook toe.
  • DON'T: Twijfel je of je bepaalde informatie zou toevoegen aan je cv? Vraag dan aan een vertrouwde vriend of een carrière-expert om advies. Zien zij niet onmiddellijk een verband tussen jouw vrijwilligerswerk en de job in kwestie, dan zal een werkgever dit ook niet doen.
Handig! 4 voorbeeld cv's om te gebruiken als voorbeeld

(nm) - Bron: Brazencareerist

26 juni 2022
Anderen bekeken ook