CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Hoe camoufleer je de zwakke punten op je cv?

Ook al ben je nog zo goed, je wordt nog altijd eerst geselecteerd op basis van je ingestuurd cv. Iemand die minder geschikt is, maar zich beter kan verkopen op papier heeft een beentje voor. Tijd dus om je cv eens kritisch onder de loep te nemen.
#

Sommige werkgevers zeggen wel: “We waarderen atypische loopbanen” of “Elke kandidatuur telt”, waarmee ze suggereren dat je je nergens hoeft voor te schamen als je je cv instuurt. Maar sommige zwakke punten kan je toch beter camoufleren.

1. Onverklaarbare hiaten in je carrière

Kandidaten voorbij de 30 hoeven hun werkervaring niet meer exact te dateren. Door het begin en het einde van elke functie vaag te laten, kan je makkelijk een gat van 6 maanden verstoppen. Een langere periode van inactiviteit is moeilijker te verhullen, maar dan kan je in de verf zetten hoe je bent teruggekomen dankzij opleidingen, advieswerk, vrijwilligerswerk of het schrijven voor een populaire blog.

2. Een lange reeks korte werkervaringen

Het is geen schande als je voor je dertigste je weg zoekt. Maar de hr-verantwoordelijke kan vermoeden dat je een verborgen gebrek hebt. Vermeld daarom de reden van je vertrek en een telefoonnummer van iemand die de rekruteerder kan contacteren. Een andere mogelijkheid is het groeperen van enkele functies onder dezelfde hoofding, met het risico dat je iets korter in je toelichting moet zijn.

3. Weinig opleiding, maar jezelf opgewerkt

Heb je na je lagere of middelbare school niet verder gestudeerd, maar heb je jezelf opgewerkt? Zet dan je opleidingen nooit voor je werkervaring. Je toont de rekruteerder best eerst wat je in je mars hebt: dan is de eerste indruk al positief. Willen ze iemand met een afgeronde hogeschoolopleiding en je hebt dat niet, maar je vermeldt dat ook direct in je cv, dan is de eerste indruk al minder positief dan jij graag wilt.

4. Veel interimjobs gedaan

Heb je langere tijd via uitzendbureaus bij diverse werkgevers gewerkt, vermeld dan dit uitzendbureau als werkgever en zet eronder welke functies je hebt vervuld, liefst met de namen van de opdrachtgevers erbij.

5. Een loopbaan zonder veel evolutie

Om een monotone carrière dynamischer te maken, kan je jouw functie opdelen in enkele etappes, volgens de verantwoordelijkheden die je kreeg. Je legt best de nadruk op het goede resultaat en de nieuwe vaardigheden die je telkens verwierf.

(mr) – Bron: bizz.knack.be en www.apeldoornheeftwerk.nl 

3 mei 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook