Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 812

Volgende
Volgend artikel:

Is er nog wel werk in de bouwsector?

De groeiende behoefte aan compliance profielen

De groeiende behoefte aan compliance profielen

“Compliance officers spelen een sleutelrol in het detecteren van atypische transacties en helpen op die manier mee aan de strijd tegen witwassen.” (Wien De Geyter, Secretary General bij Febelfin)


Ook binnen de financiële sector is de nood aan profielen met een passie voor regelgeving hoog. Daar hoort intussen ook de job van compliance manager of -expert bij, die toezicht houdt op de naleving van regelgeving. “Een job die zeker al tot 2030 alleen maar aan belang zal winnen.”

Enkele weken geleden ging er een schokgolf door de financiële sector. Banken in de VS (Silicon Valley Bank) en Zwitserland (Credit Suisse) kwamen in moeilijkheden. Maar in Europa en België lijkt het zo’n vaart niet te lopen. “Onze financiële instellingen zijn onderworpen aan zware regelgeving en staan onder het toezicht van de Europese Centrale Bank, de Nationale Bank en de FSMA”, stelt Wien De Geyter, Secretary General bij Febelfin.

Ook binnen de instellingen wordt gewaakt over de naleving van alle toepasselijke regelgeving en wetgeving. Dit onder andere door onafhankelijke controlefuncties, zoals de compliance officer en auditor.

“Want een groot deel van de domeinen waarin regelgeving werd uitgevaardigd, valt onder de verantwoordelijkheid van de compliance functie binnen de instelling”, oppert Wien De Geyter. “Dankzij de goede interactie tussen de compliance & riskafdelingen, is het risico voor Belgische banken erg beperkt.”

1. Waarom komt compliance als job opzetten?

In de afgelopen jaren is een nieuwe en verscherpte regelgeving, zowel wereldwijd als lokaal, ingevoerd om de controle en het toezicht op de werking van de financiële instellingen te bevorderen. Het doel hierbij is om risico’s verbonden aan de activiteit van de financiële instelling te verminderen en de klanten van de bank (van consumenten en beleggers tot bedrijven) nog beter te beschermen.

“Door deze evolutie heeft de compliance functie een prominente rol gekregen binnen financiële organisaties. Er is een belangrijke vraag naar competente, operationele compliance medewerkers”, legt Wien De Geyter uit.

Interesse in een job als compliance expert? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

2. Wat houdt de job in?

De medewerkers van een compliance afdeling werken onafhankelijk. Wat zij in de kern doen is controleren of de bank voldoet aan de nationale en Europese regelgeving. “Dat is veel dynamischer dan het klinkt, want de invulling van compliance verandert continu”, stelt De Geyter.

“Compliance officers treden eigenlijk op als gatekeeper van cliëntenbelangen en komen vanuit die rol in aanraking met diverse kennisdomeinen. Ze spelen bijvoorbeeld een sleutelrol in het detecteren van atypische transacties en helpen op die manier mee aan de strijd tegen witwassen, wat enorm belangrijk is voor de maatschappij.”

Dat enkel juristen in aanmerking komen voor een compliance functie, klopt overigens niet, oppert Bart Corthouts, business project manager learning & development bij Febelfin Academy.

“Ook veel andere vooropleidingen komen in aanmerking: van criminologen en sociale wetenschappers tot kunsthistorici en veel meer. Een kritische ingesteldheid is cruciaal”, vertelt Corthouts. Ook het element van data management heeft binnen de job aan belang gewonnen.

Ontdek: De job én het loon van een Compliance Officer

3. Hoe word je het?

Bij Febelfin Academy organiseren ze diverse opleidingen. Zo is er de opleiding tot certified compliance officer. Kandidaten verwerven kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding, en dienen er ook een examen voor af te leggen. Inhoudelijk gaat de opleiding onder meer over ethiek en integriteit, over gedragsregels voor bankproducten en verzekeringen, en over het voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme.

Daarnaast organiseert Febelfin Academy ook een opleiding tot operational compliance professional, bedoeld voor onder meer compliance medewerkers die hun kennis willen verruimen in bepaalde domeinen of die in een compliance functie wensen te starten.

Waar bij de certified compliance officer opleiding de focus ligt op de uitwerking en sturing van het beleid, ligt hier de focus op de toepassing ervan. Hoe leer je pogingen tot het witwassen van geld herkennen? Welke rol speelt mensenhandel in dit verhaal?

Ook geldstromen die mogelijk terrorisme financieren worden aan extra onderzoek onderworpen. Tot slot staan ook de belangen van de consument centraal. “Het beschermen van de belegger is één van de hoofdtaken van de compliance-afdeling. Het is zeker en vast een rol voor mensen die graag een meerwaarde voor de maatschappij willen betekenen”, aldus Bart Corthouts.

Lees ook: Banken volop op zoek naar diverse profielen

4. Hoeveel zijn er?

De voorbije drie jaar volgden bij Febelfin Academy 272 mensen de opleiding tot certified compliance officer. Bij banken bestaat gemiddeld 5 procent van de medewerkers uit compliance-functies. “Bij de grootbanken is dat al snel een klein leger”, beaamt Bart Corthouts. Een leger dat ook uitbreidt. “Deze functies zullen tot 2030, ook in aantal, alleen maar aan belang winnen.”

Extra: Wat zijn de zwaarste knelpunten in bank en verzekeringen?

(William Visterin)

17 mei 2023
  • Jobs voor compliance manager

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook