Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 858

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”

7 knelpuntberoepen die met geld te maken hebben

Knelpuntberoepen geld
Doordat bankkantoren vaak in omvang zijn toegenomen, is er meer vraag naar gespecialiseerde adviseurs.
In de lijst van knelpuntberoepen duiken ook flink wat jobs op uit de bank- en financiële wereld. Van verzekeringen en kredieten tot vermogensbeheer … we zetten zeven hardnekkige knelpuntberoepen op een rijtje.

Accountant

Het voorbije jaar waren er via arbeidsbemiddelaar VDAB bijna 6.000 vacatures voor boekhouder-accountants. Een job die de voorbije jaren sterk is geëvolueerd. Door verregaande automatisering verdwijnen routinematige taken zoals cijferwerk en facturatie, en komt de klemtoon te liggen op advies en op de analyse en interpretatie van data. Daarom zijn er ook andere verwachtingen ten aanzien van de job.

Naar aanleiding van dat gewijzigde profiel is eigenlijk ook de functietitel veranderd. Zo hanteert het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants de titels ‘(fiscaal) accountant’ of ‘gecertificeerd (fiscaal) accountant’ in plaats van de term boekhouder.

Spreekt een job als accountant jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Bankadviseur

Doordat bankkantoren vaak in omvang zijn toegenomen, is er meer vraag naar gespecialiseerde adviseurs, zoals de adviseur kredieten. Dit profiel bestudeert, adviseert of beslist over kredietaanvragen van particulieren of bedrijven en evalueert de risico's die met de toekenning hiervan gepaard gaan.

Maar er worden nog adviseurs gevraagd. Zo is er de adviseur financieel vermogen, die klanten begeleidt in de keuze van investeringen of beleggingen om hun financieel vermogen op te bouwen of te optimaliseren.

Net als de adviseur kredieten werkt dit profiel strikt volgens de bank- en financiële reglementering. Dat maakt het zowel een kwantitatief als kwalitatief knelpuntberoep: er zijn te weinig kandidaten en als ze zich toch aandienen hebben ze vaak niet de juiste achtergrond, basis of ervaring.

Om het lijstje van knelpuntberoepen in het bankkantoor af te sluiten, is er nog de commercieel medewerker. Die geeft advies over financiële producten en diensten en verkoopt deze voor zijn filiaal. Dit profiel beschikt, naast goede commerciële vaardigheden, over een brede technische kennis. In kleinere bankkantoren combineert deze medewerker eigenlijk de taken van een adviseur financieel vermogen én een adviseur kredieten.

Werken als bankadviseur? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Verzekeringsspecialist

Bij de verzekeringsspecialisten is de beheerder verzekeringen een knelpunt. Hij of zij is een spilfiguur in een verzekeringskantoor, stelt verzekeringscontracten op en beheert ze volgens de geldende reglementering. Voor zo’n job moet je een gedegen kennis van de verzekeringsmaterie combineren met een commerciële instelling. Tweetaligheid blijkt een extra troef.

Als we het over verzekeringen hebben, is ook de verzekeringsadviseur gegeerd. Soms is dat een polyvalent profiel: iemand die klanten informatie en advies geeft over verzekeringen, leningen en pensioenplannen.

Ook hier is naast een kennis van de verzekeringsmaterie een commerciële instelling vereist. Grote kantoren zoeken bovendien soms personeel met een zeer specialistische kennis en ervaring over specifieke materie, maar dergelijke vacatures blijven vaak heel lang openstaan.

Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor verzekeringsspecialist

Financieel leidinggevende

Ook financieel leidinggevenden worden gevraagd. Denk hierbij aan de verantwoordelijke voor de boekhoudkundige en financiële audit en controle in en bij organisaties. Een job die volgens de wettelijke verplichtingen en controlenormen gepaard gaat met een jarenlange stage.

Het is dikwijls een functie waarnaar wordt doorgegroeid. Het controleren van de financiën van een bedrijf en het formuleren van aanbevelingen erover vergt immers een toegespitste kennis en ervaring. Hierdoor is het erg moeilijk om geschikte kandidaten te vinden.

Wil jij graag aan de slag als financieel leidinggevende? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(William Visterin)

12 oktober 2022
Anderen bekeken ook