De vraag om de cijferberoepers tijdelijk in te schakelen komt van twee kanten. Zowel de bedrijven als de financiële experten zelf zijn voorstander van een niet-bindend partnership. De redenen liggen nogal uit elkaar. De eerste en voornaamste oorzaak voor ondernemingen om een externe te verkiezen boven iemand op de payroll, is heel simpel: ze vinden in het huidige aanbod van de arbeidsmarkt onvoldoende gespecialiseerde profielen die zich willen engageren voor een langetermijnrelatie.
Daar speelt de digitale evolutie een rol in. Waar vroeger alle boekhoudkundige bewerkingen manueel moesten gedaan worden, konden schoolverlaters en juniors makkelijk instromen. Deze functies worden echter in ijltempo afgebouwd, waardoor er bijna uitsluitend nood is aan ervaren en gespecialiseerde vakmensen met analystisch vermogen. Maar die doelgroep is heel schaars, waardoor er moet gevist worden uit de vijver van tijdelijke, externe experts.
Projecten
De tijdelijke financiële hulp wordt ook ingeschakeld voor traditionele redenen, zoals de vervanging van zieke of pas bevallen vaste collega’s. Het intern opvangen van de specifieke kennisbehoefte is immers niet eenvoudig, om de reden die hierboven al werd aangehaald.
De externe experts zijn soms ook maar eventjes nodig omdat de financiële taken op projectbasis worden verknipt. De implementatie van een nieuw softwareprogramma, de upgrade van bepaalde processen of de bijscholing van interne mensen zijn duidelijke, afgelijnde jobs waar de ondernemingen niemand permanent voor in dienst moeten nemen. Een knappe kop die tijdelijk de puntjes op de i komt zetten, is dan meer dan welkom.
Stuur
Van de andere zijde is de vraag naar meer autonomie vanuit de experts zelf, groter dan ooit. Ze willen niet vastgeroest zitten bij dezelfde werkgever, maar zelf het stuur van hun carrière in handen nemen. Als externe hebben ze de vrijheid om op de momenten dat het hen zelf uitkomt, een stap vooruit, opzij of zelfs achteruit te zetten. Ook voor hen speelt de work-life balance een grotere rol.
Gezien de schaarste op de arbeidsmarkt voor hun profiel, kunnen ze zelf deze keuzes maken en zijn ze niet afhankelijk van het aanbod dat hen op de jobmarkt wordt gedaan.
Avontuur
Volgens intermediaire HR-consultants met specialisatie in financiële profielen, zoals Trifinance, is deze evolutie ook een gevolg van de gewijzigde softskills waar deze mensen over beschikken.
Waar de doorsnee boekhouder en financieel expert vroeger eerder behoudsgezind, risicoavers en honkvast was, is hij vandaag veel avontuurlijker en zelfbewust met zijn carrière bezig. Het inspelen op nieuwe opportuniteiten, ook al zijn die tijdelijk van aard, is daar een onderdeel van. Daarmee is het einde van de evolutie die werd ingezet, zeker nog niet in zicht.
(Kurt Meers)
- Jobs voor financieel expert
-
Hoe is het om te werken bij een ethische bank?
Bepaalde banken maken van duurzaamheid en transparantie hun handelsmerk. Hoe vertalen de medewerkers die principes in hun dagelijkse job?
-
Boeiende jobs in financiële sector dankzij digitalisering en projectwerking
De job van bank- en verzekeringsspecialist is opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen. Nochtans legt de digitalisering nieuwe opportuniteiten bloot.
-
Waarom bedrijfsbankieren een duurzaam beroep is
Bedrijven verkiezen bankiers van vlees en bloed. Daar maakt de vertrouwensrelatie met de 'Corporate Banker' het verschil.
-
De 7 grootste sterktes van een jobhopper
Als jobhopper heb je enkele grote sterktes die anderen niet hebben.
-
Accountant, een beroep in verandering: “Het pure number crunching gaat eruit”
Hoeveel hard gecijfer komt er nog kijken bij het zich snel automatiserende beroep van een accountant?
-
Het knelpuntberoep van boekhouder
Moeten er nog boekhouders zijn? Absoluut. De accountant is met ruime voorsprong het meest gevraagd in de financiële sector.
-
Zo herken je een goede boekhouder
Of het nu voor de boekhouding, een financieel rapport of jouw belastingaangifte is, we hebben een boekhouder nodig. En liefst een goede.
-
Jobhoppers zien hun loon het sterkst stijgen
Als jobhopper heb je misschien niet altijd de beste reputatie, maar of het je financieel ten goede komt? Echt wel. Benieuwd waarom?
-
Financieel analisten blijven populair
Hoe ziet het takenpakket van een financieel analist eruit en wat in deze job te verwachten op vlak van het salaris?